‘Ons onderbewustzijn bevat een oceaan van wijsheid. Heb vertrouwen in jezelf’

Daar waar de drukte je vaak meesleurt in het dagelijkse leven, geeft de Koreaanse boeddhistische monnik Haemin Sunim in zijn nieuwe boek ‘Houden van dingen die niet perfect zijn. Compassie voor jezelf en anderen’, inzichten om weer op adem te komen. Het boek neemt je mee in korte scenes en gebeurtenissen om vervolgens te worden afgewisseld met kleurrijke illustraties en bondige spreuken en lessen. In zijn inleiding schrijft Sunim ‘Ik bid dat dit boek je een helpende hand kan bieden als je wanhoopt, en je vrede kan brengen in moeilijke tijden.’

Met hoofdstukken als ’Helen’,  ‘Moed’ en ‘Goed voor jezelf zorgen’, neemt Sunim je in alle acht de hoofdstukken mee in zijn reis als mens en de inzichten die hij heeft opgedaan.  De kracht van zijn woorden, is dat deze woorden hoewel ze vaak vertrouwd zijn, toch nieuwe inzichten kunnen geven. Wijze raad als: ‘Geef niet meteen reactie, maar luister eerst naar wat iemand te zeggen heeft. ‘ klinkt heel vanzelfsprekend maar is het vaak nog niet.

Er is een Koreaans gezegde dat luidt:

‘Lang overleg leidt vaak tot een vreselijke beslissing.’

Als je te veel nadenkt en je te veel zorgen maakt voor je iets doet

‘gaat je boot naar de bergen in plaats van naar de oceaan’.

Het is af en toe nodig om op je intuïtie te vertrouwen

en verder te gaan in de richting die voor jou goed voelt.

Het toegankelijk maken van Sunim’s boeddhistische gedachtes en verhalen zorgt ervoor dat je iedere zin uit zijn boek zo zou kunnen toepassen op je eigen leven. Een prachtig boek vol wijsheden om even bij stil te staan als je zelf het gevoel hebt dat je vastloopt.

Ware vrijheid is vrij zijn van de angst om niet perfect te zijn –

Sengchan, zesde-eeuwse zenmeester

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *