Het maken van een Instagram Post in een journalistiek jasje : Mijn contact met NOS op 3 – Onderzoeksfase

Tekening gemaakt samen met mijn zusje Aafke Veltenaar. Op instagram: @_floofkins_

Na het eerste assessment brak er opnieuw een moment van ‘onderzoeken’ aan. We kregen er een vijfde competentie bij : vernieuwen. Iedereen moest gevoelsmatig weer even ‘resetten’. Het vernieuwen heeft mij gelukkig tot nu toe nog niet in de war gebracht. Ik zocht naar een voorbeeld en naar iets wat ik zelf kon gaan maken en onderzoeken. En zo kwam ik uit op het Instagram-account van NOS op 3.

Ik bekeek verschillende posts op het Instagram-account van NOS op 3. De publicaties die er voor mij uitsprongen waren de posts met de foto’s. Zoals de publicatie over ‘Hoe kinderen in Venezuela de dupe worden van de inflatie’. De post was prachtig vormgegeven en de foto’s sprongen eruit. Een prachtig voorbeeld van de vernieuwingen van tegenwoordig toepassen op de journalistiek. Maar hoe maken ze zulke Instagram-posts? Met die vraag ging ik aan de slag!

De publicatie van NOS op 3 op instagram

Ik kon gaan gokken over hoe ik een post moest gaan maken, maar daardoor wist ik natuurlijk nooit zeker of ze op de redactie van NOS op 3 een totaal andere werkwijzen hadden . Er zat dus maar één ding op: zelf contact opnemen met NOS op 3.

Mijn eerste stap was om mezelf maar gewoon in het diepe te gooien. Ondanks dat er op de NOS-website al duidelijk vermeld stond dat er geen mogelijkheid bestond voor studenten om een dagje mee te lopen, besloot ik dit toch maar gewoon te proberen.

Aangezien het best lastig was om de contactgegevens van NOS op 3 te achterhalen, besloot ik om op een andere manier in contact te komen. Ik koos het pad te bewandelen waar ik ook door geïnspireerd was geraakt, en stuurde een DM ( Privé bericht ) naar NOS op 3 via Instagram.

Mijn verwachtingen waren vrij laag. Ik had verwacht dat ik weinig respons zou gaan krijgen. Maar toch kwam er een fijn antwoord!

Dus dat was top! Ik heb geen afwijzing gekregen + ik had een mailadres. Dus de volgende stap was een mailtje sturen!

En er kwam al vrij snel een antwoord in mijn mailbox terecht.

Ik was erg blij met deze mail. Ik was nogal verrast dat mijn mail terecht kwam bij de Adjunct-chef van NOS op 3.

Dat er weinig ruimte was om een dagje mee te lopen, had ik wel verwacht. Zeker doordat dit al vermeld stond de website van NOS. Maar ik vond het super tof dat mijn vragen als nog niet onbeantwoord hoefden te blijven. Ze hadden mij tenslotte ook helemaal kunnen afwijzen.

Dus vervolgens schreef ik een mailtje richting de eindredacteur.

En toen werd het opeens heel erg ‘echt’. Er stond een afspraak en ik had toestemming om het gesprek op te nemen. Toen begonnen de kriebels te komen. Maar ik had gevoelsmatig niets te verliezen. Het ging mij puur om het krijgen van antwoorden, en alle extra informatie was mooi meegenomen.

Aangezien ik het gesprek wilde opnemen, moest ik bepaalde apparatuur hebben. Ik had een tascam in mijn bezit, maar het leek mij vervelend om te telefoneren op de luidspreker, aangezien de verbinding dan vaak hapert en je door elkaar gaat praten. Dus zocht ik informatie op internet.

Aangezien ik zelf een iPhone heb, ging ik op het internet op zoek naar zowel opname=apparatuur als de regels rondom het opnemen van een telefoongesprek. Wat mag wel en wat mag er niet? Dit zijn mijn bronnen geweest: https://www.iculture.nl/tips/telefoongesprekken-opnemen-

iphone/https://www.villamedia.nl/artikel/drie-keer-apps-om-telefonische-interviews-op-te-nemen

https://www.rvdj.nl/leidraad

Ik heb de app ‘TapeACall Pro’ gekocht voor €12,00 in de App Store. Dit bleek uit mijn research de beste optie te zijn.

Voor de mensen die deze app in de toekomst gaan downloaden: ik vond het gebruik erg omslachtig. Nu was er voor Apple= gebruikers weinig keus als het om opname apparatuur gaat. Ik moest eerst telefonisch contact opnemen met mijn Provider om ‘groepsgesprekken’ aan te zetten en in mijn instellingen van mijn telefoon moest in mijn ‘wisselgesprekken’ aanzetten. Pas toen dit gebeurd was, kon de app ‘echt zijn werk gaan doen’.

Dinsdag 19 februari 2019

‘s Ochtends in de trein richting Tilburg was ik er gevoelsmatig klaar voor. Ik had de ‘TapeA Call app’ als 4 keer getest, met een fijn resultaat. ( Ik had 1 keer met Albert gebeld, 1 keer met Ines en 2 keer met mijn moeder. En het klonk super! ) Verder stonden de vragen genoteerd en heb ik research gedaan.

Research:

https://www.villamedia.nl/artikel/de-online-first-learnings-van-melvin-captein-nos-op-3

https://www.instagram.com/nosop3/

https://nos.nl/op3/

https://www.youtube.com/channel/UCf63l7Wp_wX7T-5ChM_Km9Q

Mijn vragen:

  • Het begin van NOS op 3 > vroeger op tv > doelgroep > jongeren > koppelen aan de mogelijkheden op internet > Hoe hebben jullie dit aangepakt?
  • Het vinden van een actueel onderwerp, hoe pakken jullie dit aan?
  • Welke computerprogramma’s worden gebruikt om een Instagram-post te maken? ( Het swipen > maken van een lange foto? )
  • Wie werken er bij jullie? > achtergrond ( mbo t/m universitaire studie? ) > stagiaires
  • En hoe zorg je voor diepgang in een korte Instagram-post?

Nu zat ik om 12:30 al startklaar voor het gesprek, tot ik zag dat in mijn mailbox een mailtje van meneer IJsseldijk zat:

Ik was in eerste instantie teleurgesteld, maar het kon geen kwaad. Ik had des te meer tijd om de ‘puntjes op de i’ te zetten. Het kon alleen maar beter gaan!

Woensdag 20 februari 2019

En toen was het zo ver. Om 10:45 zat ik ze zweten in het kleine kamertje met het Greenscreen van het Brabants Dagblad. Ik wreef met mijn handen over mijn Condor-boekje met vragen en besloot om 11:02 te bellen. Ik drukte op de ‘rode knop’ van mijn
TapeA Call app en belde de heer IJsseldijk op. Nu nam hij niet op. En werd ik teruggebeld. Maar aangezien ik mijn app niet kon aanzetten, zat er niets anders op om het inkomende gesprek weg te drukken en het opnieuw te proberen.

Het gesprek ging goed. Jurjen nam ruim de tijd om mijn vragen te beantwoorden en ik heb bakken met uitleg gekregen. Ik zat te glunderen toen ik klaar was met het gesprek. Nu kon ik eindelijk aan de slag en zelf aan de slag gaan! Maar helaas kreeg het verhaal nog wel een staartje… mijn ‘TapeA Call app’ had het gesprek niet opgenomen. CHIPS!

Met mijn handen in het haar liep ik vervolgens naar Cécile om te vertellen dat het gesprek niet was opgenomen. Na lang vergaderen zei Cécile: “Fem ik weet dat je altijd alles perfect wilt doen, dus er zit maar één ding op, misschien lijkt het gênant, maar dan moet je opnieuw bellen.” In zak er as ging ik weer aan mijn laptop zitten. Mijn gevoel bleef knagen, iets klopte er niet. Want wat was mijn doel niet: een productie maken. Wat wilde ik graag bereiken met het bellen: antwoorden krijgen, want ik was tenslotte aan het onderzoeken!

Ik liep terug naar Cécile en ik zei: “Ik ga niet bellen.” Ik zag Cécile verbaasd mijn kant op kijken en ze vroeg om een reactie. Ik zei: “Het is niet dat ik het niet wil of niet durf, het gaat er gewoon om dat ik wilde weten hoe ze te werk gaan, en hoe is zelf zo’n gave Instagram publicatie kan maken. Gesprek hoeft geen ‘interview-productie’ te zijn, want dat was mijn doel niet. Ik wilde alleen antwoorden en geen ‘full quotes’. ” Cécile keek mij vervolgens aan en vertelde mij: “Ik snap het Fem. En je had mij niet hoeven overtuigen hoor, het gaat erom dat jij achter je keuze staat.”

Maar… welke antwoorden heb ik nu uiteindelijk gekregen?

NOS op 3 heeft een volledige overstap naar het internet gemaakt omdat de kijkcijfers op tv lager werden en hun doelgroep ( jonge mensen tussen de 20 en 30 jaar ) steeds minder geïnteresseerd waren in het kijken van tv. Ze zijn volgens IJsseldijk rond 2013 overgestapt op het volledig produceren voor het internet. Volgens IJsseldijk wil NOS iedereen nieuws bieden en daarbij breed durven kijken. Het nieuws op tv is veel formeler en ‘het nieuws van die dag’, wij gaan voor een modernere manier met opmerkelijke verhalen. Het team bestaat uit een divers gezelschap. Veel hebben journalistiek gestudeerd, maar er zijn ook een hoop stagiaires en vormgevers met bijvoorbeeld een mbo achtergrond aanwezig.

Bij het maken van een Instagram-post als ‘Hoe kinderen in Venezuela de dupe worden van de inflatie’ krijgen de makers op de werkvloer ‘s ochtends de opdracht, die dan ‘s avonds af moet zijn. Er wordt rekening gehouden met het verschil in Sociale media, en zo draait het bij een Instagram-publicatie om het beeld. De foto’s die je ziet, moeten ze je in één oogopslag een verhaal laten zien/vertellen/voelen. Deze foto’s maken ze dan ook nooit zelf. Deze vragen ze bijvoorbeeld op bij het ANP ( Algemeen Nederlands Persbureau ) of EPA ( European Pressphoto Agency ). De teksten schrijven ze echter wel zelf. Binnen één dag worden de foto’s aangeleverd en de teksten moeten geschreven, gecontroleerd en herschreven worden. Plus, de Instagram publicatie moet in elkaar worden gezet.

De Publicaties op Instagram net als ‘Hoe kinderen in Venezuela de dupe worden van de inflatie’ , komen de teksten en de foto’s samen. Ze hebben hier vanuit de redactie speciale ‘templates’ voor. Ze kunnen alle informatie er dus zo in zetten. Hier komt dus geen ICT’er aan te pas. Ze werken met de Adobe programma’s zoals Photoshop en After Effects. IJsseldijk vertelde dat je de foto’s moet zien als ‘rechthoeken’ die je in stukken deelt:

Met rood omlijnd: Het originele formaat van de foto’s.
Met Blauw: Waar de foto in stukken wordt gesneden voor de publicatie op Instagram.

Door de foto met precisie te snijden, zie je de foto wanneer je scrollt in zijn geheel.

Jurjen gaf op het eind van ons gesprek aan, dat mocht ik nog vragen hebben, ik altijd een mailtje of appje mocht sturen. Ondanks dat het gesprek niet is opgenomen, heb ik al mijn antwoorden gehad. En ik heb zelfs de ruimte om uiteindelijk nog vragen te stellen mocht ik ergens toch niet helemaal uitkomen.

Ik denk dat ik mijn weken van ontdekken en bezinnen fijn heb kunnen invullen. Het heeft mij enorm geholpen. Ik ga gevoelsmatig de juiste richting in en heb het werk wat ik voorheen misschien soms na het produceren heb gedaan, helemaal naar voren geschoven. Ik weet hoe ik aan de slag moet gaan met mijn eigen Instagram-project. Het enige wat mij nog weerhoud is het vinden van een tof onderwerp!

Wat een avontuur en ik ben trots dat ik het heb gedurfd en gedaan. Op naar de volgende!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *