De Nuance

Een televisie programma bijwonen, interessante mensen ontmoeten, het even allemaal niet meer weten, angsten overwinnen, het blijkt er allemaal bij te horen.

En niets in het leven gaat zoals gepland. Zo ook niet mijn eerste twee maanden als Condor-student op de FHJ. Maar deze maanden zijn wel voorbij gevlogen!

De belofte 

Acht weken geleden filmde ik mijn belofte. Zonder ooit een video te hebben gemonteerd dacht ik na over wat ik graag wilde gaan doen en wat ik graag wilde leren. Dit in de vorm van een video omdat ik mezelf wilde uitdagen en iets nieuws wilde proberen. 

https://femkeveltenaar.fhj.nl/videos/het-begin/  < Mijn belofte video

In mijn belofte stond:

 • Geef jezelf de ruimte om te ontwikkelen > Durf fouten te maken > Niet alles hoeft perfect te zijn. 
 • Durf samenwerkingen aan te gaan.
 • Ik wil starten met een documentaire maken.
 • Haal het beste uit jezelf.
 • Ik wil mensen interessante ontwikkeling laten zien door middel van beelden, woorden en geluiden.
 • Ga naar buiten.
 • Ga mensen interviewen.
 • Ga mooie stukken schrijven.
 • Bezoek lezingen.
 • Laat jezelf horen. 
 • Maak er iets moois van!

Bij De Wereld Draait Door / 22 oktober 2018

En achteraf is bijna alles van dit lijstje gelukt, behalve de documentaire. Ik ben bewust een andere weg in geslagen, simpelweg omdat er andere kansen op mijn pad kwamen.  Ik zet alles even op een rijtje!

 • Geef jezelf de ruimte om te ontwikkelen > Durf fouten te maken > Niet alles hoeft perfect te zijn.  :  Dit gaat een punt zijn, waarmee ik mijn hele studietijd ga worstelen. Door mijn perfectionisme wil ik het ALTIJD goed doen. Maar dat kan niet, en is onmenselijk. Maar ik ben er al goed mee bezig, en houd het in mijn achterhoofd.
 • Durf samenwerkingen aan te gaan. : Dit vond ik een hele belangrijke. Zeker omdat ik nogal snel geneigd ben om alles zelf te willen doen. Maar dit gaat al erg goed! Samen met Sophie, Ines en Annelieke ben ik bijvoorbeeld naar Prinsjesdag gegaan en hebben we met z’n vieren een artikel geschreven. Ook heb ik hulp gevraagd bij het filmen van mijn interview van Lars van der Werf en ben ik samen met een student van de Data Driven Business Lab van Fontys Eindhoven, in opdracht van Fontys, een video aan het maken ‘voor studenten, door studenten‘ . Iets waar ik erg trots op ben. 🙂
 • Ik wil starten met een documentaire maken. : Hier kan ik een hele dikke kruis doorheen zetten. Een droom van mij is nog steeds om ooit een documentaire te mogen maken, maar dat is nu nog niet aan de orde. Zeker omdat ik de kans kreeg om andere hele mooie dingen te gaan maken, waar ook mijn hart en passie ligt. 
 •  Haal het beste uit jezelf. / Laat jezelf horen. / Maak er iets moois van! : Deze drie punten heb ik even bij elkaar gevoegd. Ik ben vaak nogal geneigd om mezelf naar de achtergrond te verplaatsen en vaak eerder een luisterend oor te zijn in plaats van de persoon te zijn die aan het woord is. Dit door verschillende redenen. Toen er in een van de eerste weken werd gezocht naar een klassenvoorzitter heb ik mezelf niet kandidaat gesteld, maar werd uiteindelijk wel verkozen. Eerst dacht ik: HELP! En vervolgens vond ik het een hele eer en een hele mooie mogelijkheid voor mezelf om meer uit mijn schulp te kruipen.  Ik durf mezelf steeds meer te laten horen, te laten merken wat voor mij belangrijk is, en waardoor ik vervolgens ook steeds beter het beste uit mezelf kan halen!
Samen met Albert, Ines en Annelieke bij De Wereld Draait Door. / 22 oktober 2018.
 • Ik wil mensen interessante ontwikkeling laten zien door middel van beelden, woorden en geluiden. : Ik ben zelf vaak heel erg snel geneigd om te gaan schrijven. Dit omdat ik graag bezig ben met het zoeken van de juiste woorden en het omschrijven van bepaalde gebeurtenissen. Maar dit wilde ik nu anders gaan doen. En in plaats van het maken van de docu, besloot ik een podcast te gaan maken. Hij zal de naam
  ‘GENERATIEKLOOF‘ gaan heten. Waar ik samen met ouderen in gesprek ga over verschillende gebeurtenissen en onderwerpen. In mijn eerste aflevering ( Die er nog aankomt 😉 ) ga ik in gesprek met mevrouw Heijdt, die als kind in een Jappenkamp heeft gezeten op Nederlands-Indië.  Zo snijd ik toch de maatschappelijke onderwerpen aan die ik graag wilde behandelen, maar in een totaal ander jasje dan ik in eerste instantie had bedacht!
 • Ga naar buiten. / Ga mensen interviewen. / Ga mooie stukken schrijven. / Bezoek lezingen ( vraagstuk: Waar ben je geweest? ) :

En dit stuk, was een van de voornaamste redenen dat ik voor Condor koos. Door de vrijheid om op pad te gaan en te gaan onderzoeken. Ik heb afgelopen twee maanden zoveel gezien en bijgewoond. Het was een feestje 🙂 :

 1. Naar Prinsjesdag 2018 geweest met Sophie, Ines en Annelieke ( Waar we Mark Rutte hebben gesproken! )
 2.  Hoorcollege Ethiek en debatteren bijgewoond. Gegeven door: Jos Straathof.
 3. Naar bejaardentehuis Vonderhof geweest om een podcast op te nemen.
 4. Pizza gegeten met de onderzoekers van Social Lab en meegedaan aan het onderzoek.
 5. Het schrijfcollege van Fikry El Azzouzi bijgewoond in de Kennismakerij Tilburg.
 6. Lezing gehad van documentairemaker Joost vd Werf
 7. De ‘Data Driven Business Poster Presentation’ van de Fontys ICT- minor studenten bijgewoond ( Klus gekregen en een artikel over geschreven: https://femkeveltenaar.fhj.nl/voortgang/voortgang-deel-1/
 8. Rondleiding gehad door de mediatheek van B. Goderie.
 9. Lars van der Werf geïnterviewd en opnames gemaakt in de Openbare Bibliotheek Rotterdam.
 10.  Een aflevering van De Wereld Draait Door bijgewoond
 11. Naar de voorstelling van Joris Luyendijk geweest in de Schouwburg van Tilburg. ‘Het zijn net mensen 2.0’
 12. Afspraken gehad met studenten en docenten van de Fontys Hogeschool ICT
 13. College fotografie gehad van Ron van Dooren. 
 14.  Contact hebben en afspraken maken met uitgeverij Meulenhoff.
Met Albert, Annelieke , Ines en Merel ( FHJ student ) bij de voorstellen van Joris Luyendijk ‘Het zijn net mensen 2.0’ / 12 november 2018

Waar sta je nu & Waar wil je heen?

Deze twee laatste vragen zijn misschien wel het lastigste en het meest abstract van allemaal. Ik ben nu op een punt gekomen waar ik zeker weet dat ik op de juiste plek zit, met fijne mensen om mij heen en met ontzettend spannende maar gave projecten waar ik mee bezig ben. Ik ben zekerder en voel me prettig. 

Nu liep het eind oktober/ begin november, niet zoals gepland. Doordat ik een tijdje erg ziek was , was mijn volledig gestructureerde planning in de soep gelopen. Ik loop achter met het editen van videos en met het maken van bepaalde afspraken. Natuurlijk kan ik hier weinig aan doen en overkomt het je, maar het was erg lastig om ‘de boel de boel’ te laten. Zeker als je nog zoveel wil doen! 

Mijn doel is, om binnen nu en een korte periode, mijn interview met Lars van der Werf online te gooien. En samen met de ICT/Business-afdeling van Fontys Eindhoven een mooie video te maken voor op de Fontys-Youtube-pagina en voor op de open dagen. Verder zou ik graag mijn Podcast afmaken en mezelf niet te druk maken over wat er nog gaat komen. Vaak ontstaat er een hoop chaos,  en laat dat maar gewoon gebeuren. Ik ga de kansen pakken die ik wil en kan pakken en mooie dingen creëren, ontdekken en leren. 

En niet vergeten, soms is het leven als zeilen, ook met tegenwind kun je vooruit gaan.  

Lars van der Werf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *