Een ontdekkingsreis voor €4

Vier weken de krant voor € 4. Ik besloot het te gaan zien als een mini-onderzoekje. Vier weken lang kreeg ik een klein cadeautje wat iedere ochtend op mij lag te wachten. In mijn eerste assessment heb ik duidelijk aangegeven dat ik mezelf op dit moment niet bij een krant zag werken. Ik ontving feedback met een vleugje kritiek, toen ik mijn uitleg gaf en daarom heb ik besloten om hier iets mee te doen. Want zou mijn visie anders zijn na het fanatiek lezen en bestuderen van de krant? Of zou mijn mening onveranderd blijven? Ik heb besloten dit uit te gaan zoeken en las een maand lang de Volkskrant.

Ik wil van te voren even duidelijk maken dat het niet mijn bedoeling is om een recensie te schrijven, en de krant daarbij een beoordeling of mijn mening te geven. Voor mij is het belangrijk om te ontdekken wat ik nu wél of niet interessant vind aan het journalistieke vak. En daar hoort ook de krant bij!

De interessante kleine verhalen

Om te beginnen met mijn ontdekkingsreis, wil ik ook beginnen waar de krant begint: op de voorpagina. Tussen de koppen met wat er gebeurt in de wereld, staat er rechts onderin een stukje luchtigheid. Ik heb dit erg kunnen waarderen. Zowel Sander Donkers als Paulien Cornelisse, vullen iedere dag om de beurt, het vakje in de hoek. Nu was ik al ontzettend fan van de schrijfstijl van Paulien, en ondanks dat de stijl van Sander mij iets minder aanspreekt, vind ik dit erg gaaf.

Welke stukken zijn mij écht bijgebleven en wat zegt dat over mij als journalist?

Wat ik over mezelf heb geleerd is ten aller eerste een hoop. Neem de doordeweekse krant. Ik kan zeggen dat ik de ene dag de krant extreem interessant vond en de andere dag een stuk minder leuk. En dit komt natuurlijk doordat niet ieder onderwerp ‘jouw’ onderwerp kan zijn. Het zijn tenslotte de verhalen van ‘die dag’. Neem onderwerpen zoals:

 • Vluchtelingenproblematiek
 • Verhalen over Psychologie
 • Misstanden in de maatschappij
 • Racisme / discriminatie
 • Feminisme
 • Integratie

Maar vooral ook:

 • Kunst
 • Persoonlijke verhalen
 • Historische verhalen
 • Uitzonderlijke verhalen
 • Portretten
 • Fotoreportages

En ik denk dat dit toch ook vaak een diepere onderzoeksjournalistiek kant opgaat. Daarom trok de krant op zaterdag mij ook het meeste aan. + Ik vind het magazine ook echt een top toevoeging!

Zie hier een aantal voorbeelden van artikelen die ik interessant vond afgelopen tijd:


Fatale kortsluiting – Aurélie doodde haar eigen kinderen onder invloed van antidepressiva. – Een longread door Maud Effting en Ellen de Visser.

Waarom vond ik dit interessant: Dit verhaal was aangrijpend en ik kon niet stoppen met lezen. Dit was een longread die geen moment ‘lang’ heeft gevoeld. De vormgeving en feitjes tussendoor, hebben gezorgd dat dit verhaal in mijn hoofd is blijven dwalen. Het bespreekbaar maken van een onderwerp dat in de volksmond vaak een ‘taboe’ is, vind ik prachtig.


Wilders is welkom in Steve Bannons populistenschool Reportage – In een klooster in Italië, het ‘centrum van het politieke universum’, wil Steve Bannon de gladiatoren opleiden van de wereldwijde populistische opstand die hij nastreeft. De rechterhand van de oud-spindoctor van Trump leidt rond. Door Jarl van der Ploeg

Waarom vond ik dit interessant: Ik weet nog dat ik vol verbazing de reportage las omdat ik nieuwsgierig werd en nog nooit van een ‘populistenschool’ had gehoord. Wel moest ik de inleiding drie keer opnieuw lezen om te begrijpen wat er daadwerkelijk stond, maar toen ik dat voor elkaar had, heb gemerkt dat ik het tijdens het lezen van dit artikel heel lastig vond om objectief te blijven denken en te kijken naar het artikel. Je gaat met je eigen politieke voorkeur denk ik je eigen kant op. Daardoor vraag ik mij af of het artikel geen ‘politieke kleur’ heeft gekregen. Al met al, vond ik het erg interessant.

De vrije jongens van Deliveroo – De zzp’ende koeriers van Deliveroo zijn schijnzelfstandigen, aldus de rechtbank. De vakbond FNV die de zaak had aangespannen, claimt daarmee een principiële zege op de platformeconomie. Maar wat vinden de ‘riders’ eigenlijk zelf van die uitspraak? – Door: Joost de Vries Foto door: Raymond Rutting

Waarom vond ik dit interessant: Vaak hoor je de negatieve kant van het zijn van een zzp’ende koerier. Ze worden op zichzelf aangewezen en Deliveroo komt er makkelijk vanaf. Dit artikel verbaasde mij want deze keer was het anders. De riders kwamen aan het woord en ze gaven een nieuw beeld. Al die ophef was helemaal niet nodig vonden de riders zelf. Wel vind ik dat je door het interviewen van ‘een aantal riders’ geen volledig beeld kunt schetsen over de situatie.

‘O wat leuk, het was hier zo’n gribuszooi!’ Reportage koning in achterstandswijk – In de Rotterdamse wijk ‘BoTu’ worden grote uitdagingen ook echt aangegaan. Kalasjnikovs van de eettafels, weg met de harddrugs, gordijnen open. En dan komt onverwacht ook nog de koning op bezoek. – Door: Olaf Tempelman

Waarom vond ik dit interessant: Ten eerste schrok ik van de verhalen over de wijken Bospolder en Tussendijken in Rotterdam West. Misschien was dit daarom achteraf ook een ‘feelgood story’: De koning komt langs en men ziet verandering. Maar daarmee zeker nieuwswaardig! Ik werd ontzettend vrolijk toen ik deze reportage ‘s ochtends in de trein las.

Overleven in ‘Klein Asmara’ – Uitgelicht – Zo’n 35 duizend mensen telt de niet-Joodse Afrikaanse gemeenschap in Israël. In Tel Aviv, waar Sarah Caron hun leven vastlegde, zien ze de ‘illegale infiltranten’ liever gaan dan komen.

Waarom vond ik dit interessant: Deze foto’s laten in één oogopslag een verhaal zien. Ze zijn interessant, emotioneel en geven een conflict weer.

‘Oekraïners vullen de vakken in Poolse winkels’ – Reportage – Arbeidsmigranten uit Polen trekken naar Nederland, die uit Oekraïne naar Polen. In de supermarkt kan de klant het personeel niet meer verstaan. ‘Ze zijn met heel veel.’ – Door:Iris Koppe

Waarom vond ik dit interessant: Stel ik zou bij mij om de hoek naar de Albert Heijn gaan en ik kom er achter dat er niemand in de winkel ook maar één woord Nederlands spreekt. Hoe zou ik mij dan voelen? Dit verhaal sprak mij aan. Ik kon mezelf inleven in alle partijen en was geschokt door de ernst van het verhaal.

Wat ik verder ook erg opvallend vond is dat de rubriek ‘Leven’ mij altijd boeit en aanspreekt.

Ik vond het zeer interessant om echt eens de zien wat mijn persoonlijke interesses zijn. Dit heb ik nog nooit zwart op wit op papier gezien.

Ik merk dat ik het zelf altijd heel belangrijk vind dat iedere productie er visueel aantrekkelijk uitziet als ik iets op mijn blog plaats. Door het lezen van de krant heb ik ook gemerkt dat wanneer mijn oog iets aantrekkelijk vindt, ik ook sneller bereid ben om iets te lezen.

De illustratie onderaan de pagina.
De gekleurde illustratie.
Het maken van een tijdlijn over het vrouwenkiesrecht.
Karl Lagerfeld van jong naar oud.
Een artikel in het magazine over de tentoonstelling van Erwin Olaf in het Gemeentemuseum Den Haag.
Een foto van stemmen vroeger en nu.
Volkskrant magazine met illustraties over ‘Nationale Kakdag’.

Mijn conclusie

Ik weet wel zeker dat dit een leerzame maand is geweest. Ik las wel eens een krant, maar niet zo als ik nu heb gedaan. Ik heb geleerd over wat ik wél interessant en tof vind en kan mijn mening ook meer onderbouwen. Ik weet dat ik het sportgedeelte altijd weg sodemieter, en dat ook het opinie gedeelte minder in mijn straatje ligt. Ik vind het goed dat er een mogelijkheid is om je mening te verkondigen, en ik kan soms ook wel lachen om de ingezonden brieven van de lezers die klagen en het nodig vinden om hun mening te geven. Maar net zoals recensies hecht ik er geen waarde aan om te lezen wat iemand van ‘die ene film’ vindt. Ik wil dat zelf ervaren en een mening vormen, en daar helpt een andere mening mij niet bij.

Ik ben de krant meer gaan waarderen, en denk dat de krant zeker een vorm is van het brengen van nieuws, die niet verloren mag gaan. Het in je hand hebben van een papieren krant, geeft mij een nostalgisch en fijn gevoel. Ik vind het tof om op zaterdag de uitgebreidere onderzoeksjournalistiek te lezen en ik merk dat ik ook door het lezen van de krant meer inspiratie krijg voor eigen producties.

Ik weet nu dat de opmaak voor mij een belangrijk aspect is. Ik hecht hier veel waarde aan en ik denk dat dit ook veel over mij als ‘journalist’ zegt. Ik moet mijn creativiteit kunnen uiten. Mooi om hier via deze weg opnieuw bevestiging over te krijgen.

Al met al heb ik geen spijt van dit persoonlijke-experiment(je). Het was heerlijk om de krant in de trein te lezen en meer over mezelf te kunnen leren. Dus super tof!

Maar ik vind het stiekem toch ook erg fijn, om in de trein en in momenten van rust , weer een podcast te luisteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *