Help! Ik moet mijn doelgroep bepalen!

Tijdens en vóór het maken van mijn podcast GENERATIEKLOOF, had ik al een hoop op een rijtje gezet voor mezelf. Mijn doel was , en is nog steeds, om de verhalen te vertellen die niet vergeten mogen worden. Maar wie zijn ‘de mensen’ die hier naar willen en gaan luisteren, voor wie maak ik dit? Ik wilde mijn doelgroep bepalen, maar vond het spannend om mensen uit te sluiten. Ik vond dat iedereen er naar zou moeten kunnen luisteren. Logisch, maar erg concreet was het niet. Door een berg aan ideeën te hebben in mijn hoofd, besloot ik dat ik het overzichtelijker voor mezelf moest gaan maken, en kwam ik erachter dat ik het antwoord eigenlijk bij voorbaat al had uitgestippeld. Het antwoord lag onder de berg aan ideeën, maar gelukkig nog steeds binnen handbereik.

De enquête

Voor ik bij het antwoord kon komen, moest ik mijn ideeën over mijn mogelijke doelgroepen op een rijtje zetten. Ik had gehoopt dat ik uit dat rijtje wel een mooie doelgroep zou kunnen kiezen. Maar hoe graag ik dit ook zelf had willen doen, begon het mij te dagen dat ik deze keuze niet in mijn eentje kon maken. Ik moest het aan mijn publiek vragen dat ook daadwerkelijk naar mijn podcast had geluisterd. De mensen die de eerste aflevering hadden geluisterd, konden met minder twijfel en emotie een keuze maken over bepaalde aspecten.

Dit besloot ik te gaan doen door het gebruik van Google Formulieren. Ik heb een enquête gemaakt om alles overzichtelijk te maken en zo kon ik alles makkelijk in leeftijdscategorieën indelen, en iedereen anoniem laten antwoorden.  Ook had ik de mogelijkheid om meer te onderzoeken. Zo gaf mijn enquête mij de mogelijkheid om te onderzoeken of mensen mij eerste aflevering te lang vonden, hoe oud de luisteraars waren en wat mijn verbeterpunten nog konden zijn. Hopelijk gaf dit meer duidelijkheid.

De antwoorden:

Vraag 1: Wat is uw leeftijd? Ik ben tussen de…

Als eerste vond ik het leuk om te onderzoeken hoe oud de mensen waren die de moeite hadden genomen om mijn enquête in te vullen. Het kon namelijk zo zijn, dat de leeftijd van de mensen, invloed had op de antwoorden die ik verderop in de enquête zou krijgen. Mogelijk dat een ouderen doelgroep bijvoorbeeld nog nooit een podcast had geluisterd en dat een jongere doelgroep mijn podcast bijvoorbeeld langdradig of saai vond.

In een paar dagen tijd, hebben 10 mensen de moeite genomen om mijn
enquête in te vullen. Klinkt in eerste instantie als weinig, maar voor mij hoe dan ook waardevol. Mensen kregen op deze manier de mogelijkheid om anoniem zijn of haar ongezouten mening te geven en mogelijk had ik daar nu meer aan, dan een ‘goed gedaan Fem!’ omdat ik weet dat er ook een hoop dingen verbeterd kunnen en moeten worden.

Aan deze diagram te zien, hebben vooral klasgenoten de moeite genomen om mijn enquête in te vullen. Heel fijn! De leeftijdscategorie van 16 tot 30 jaar, was dan ook verreweg te grootste, met een percentage van 70%. 20% van de invullers was tussen de 50 en 65 jaar oud. ( Er staat 50 en 65+. Dat was een foutje van mij. De ‘+’ moet weg. (Puntje om te verbeteren voor de volgende keer ) En de overige 10% van tussen de 12 en 16 jaar oud. En aangezien ik weet dat dat mijn zusje is, is dat voor mij ook een waardevolle evaluatie. Zeker omdat dit voor mij een erg belangrijke doelgroep is.

Vraag 2: Ik heb al eens eerder naar een podcast geluisterd.

De meerderheid, 80% van alle invullers, had al eens eerder een podcast geluisterd. Dat zou betekenen dat deze luisteraars mogelijk ook kritischer zouden luisteren naar mijn podcast, omdat ze zelf al een helder beeld hadden bij wat ze een goede en wat ze een slechte podcast vonden. Voor mij de erg waardevol om te weten zodra ik alle antwoorden kreeg.

De overige 20%, die nog nooit eerder een podcast had geluisterd is net zo waardevol, omdat zij normaal mogelijk totaal niet geïnteresseerd zijn in het luisteren van een podcast of nog nooit van een podcast hebben gehoord. Voor mij daarom ook erg belangrijk om te weten wanneer ik alle antwoorden op een rijtje heb.

Vraag 3: Ik vond aflevering 1…

En toen kwam het spannende moment ( voor mij ) , want nu kwamen de vragen over de eerste aflevering. Ik heb namelijk van veel mensen gehoord dat ze de aflevering mogelijk te lang vonden, en van anderen dat ‘ie juist nog wel wat langer mocht zijn. Ik had dus totaal geen helder beeld van wat nu werkelijkheid was. Zonder dit duidelijk in kaart te brengen, was mij ook niet duidelijk wat ik de volgende keer mogelijk zou willen veranderen. Gelukkig kreeg ik door middel van de enquête meer inzicht.

Maar liefst 70% van de mensen vond de aflevering qua lengte precies goed en de overige 30% vond de aflevering toch te lang. Ik had achteraf verwacht dat de laatste groep een stuk hoger zou zijn! Dit was iets waar ik mij over heb verbaasd.

Nu heb ik mijn podcast geplaatst om Youtube. Een platform waarbij je noodgedwongen de podcast in één keer moet afluisteren. Je kan niet ondertussen iets anders doen. Ik had mijn podcast liever op bijvoorbeeld Spotify gezet, omdat je dan de mogelijkheid hebt om je podcast bijvoorbeeld in de trein te luisteren. Iets wat ik zelf altijd graag doe. En waardoor mensen ook vaak sneller bereid zijn, en het mogelijk ook fijn vinden, om een podcast van bijvoorbeeld een uur te luisteren. Helaas moet je voor Spotify een management achter je hebben staan om je podcast te kunnen plaatsen. Ik ga in de toekomst uitzoeken naar de verdere mogelijkheden. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat mensen mijn podcast ook als ‘minder lang’ gaan ervaren.

Hoe dan ook, denk ik dat ik het in het vervolg toch anders ga aanpakken. De bekende uitspraak ‘Kill your darlings’ wil ik toch meer gaan toepassen. Achteraf zijn er mogelijk stukken geweest die ik er toch in heb gehouden omdat ‘ik’ ze zo mooi en bijzonder vond, maar waren ze niet expliciet nodig om het verhaal over te brengen. Nog steeds blijf ik bij mijn standpunt dat een podcast van een half uur niet te lang is, maar als het korter kan, en een half uur niet nodig is om het verhaal over te brengen, ga ik mijn toekomstige aflevering absoluut korter maken.

Vraag 4: Ik vond de achtergrondgeluiden/muziek…

Een score van 100% voor ‘Erg fijn voor de sfeer’ . Dat is fijn om te weten! Wel vind ik achteraf dat ik hier wat meer ‘antwoordopties’ had kunnen toevoegen zoals: ‘Nog niet voldoenden overkomen, dit had meer mogen zijn’ of had een ik een ‘overige antwoorden’ balk kunnen invoegen waar mensen zelf een optie konden invullen.

Vraag 5: Ik vond het verhaal…

Ook over dit antwoord heb ik me even verbaasd, omdat ik had verwacht dat de cirkel erg rood zou gaan kleuren. Ik was bang dat mensen het mogelijk teveel met ‘Klokhuis’ of ‘Jeugdjournaal’ vibes zouden associëren , en het te kinderlijk zouden vinden. Maar dit bleek dus achteraf wel mee te vallen! Mensen vonden het blijkbaar prima. Dat er mensen tussen zouden zitten die het saai zouden vinden, dat zag ik zeker aankomen, smaken verschillen. Ik ben daardoor wel nog extra gemotiveerd om er juist voor te zorgen dat die 10% ( die ene persoon ), het de volgende keer ook ‘prima’ vindt om naar te luisteren, in plaats van ‘saai’.

Vraag 6: Ik zou graag een nieuwe aflevering willen horen, met het verhaal van een volgende gast.

Ook met dit antwoord ben ik zeer tevreden. Zeker omdat ik weet, dat zowel mijn klasgenoten als mijn zusje, erg kritisch zijn. Dit betekent echter niet, dat ik denk dat ik er nu ben. Ik merk bij mezelf dat de lat nu juist nog hoger ligt voor mezelf. Omdat ik zowel deze aflevering moet overtreffen qua verhaal, en daarbij ook het publiek tevreden moet houden. Een uitdaging, maar die ga ik graag aan!

Vraag 7: Ik vind de podcast-serie GENERATIEKLOOF erg…

En dit was een van de belangrijkste redenen dat ik deze enquête heb gemaakt. Ik kwam er zelf namelijk gewoon niet uit! Ik was laatst wel in gesprek met Roy over wat mijn motivatie was om deze podcast te maken. En toen kwamen we toch al gauw bij de conclusie dat ik mensen mogelijk wel wat wilde leren, maar opnieuw was ik bang om een hele groep mensen hier mee buiten te sluiten.

Ik besef me nu, dat ik dit gevoel los moet laten. De mensen die willen luisteren, die zullen de podcast luisteren. En ik wist vanaf het moment dat ik met mijn podcast begon dat er een snufje ‘educatie’ in verwerkt zou worden. En dat is prima. Dit vonden mijn luisteraars blijkbaar ook.

Vraag 8: Ik vind de podcast-serie GENERATIEKLOOF, een podcast voor…

En toen kwam ik bij de daadwerkelijke doelgroep. Want aaaaa, wat vond ik dit een pokke klus. Ik had na een tijdje zoveel mogelijke doelgroepen dat ik het ab-so-luut niet meer wist. Maar daarom ben ik zo blij dat ik de enquête heb gemaakt, want daardoor had ik de mogelijkheid om naar mijn publiek te luisteren en om doelgroepen weg te strepen.

En toen verscheen er ineens een soort Philips gloeilamp in die bovenkamer van mij en vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Mijn doelgroep en uiteindelijke doel, waren dan daadwerkelijk zowel de middelbare scholier en student met als uitgangspunt het educatieve stukje. Maar ik had maar één persoon in mijn hoofd toen ik deze podcast ging maken, en dat was: mijn zusje. Je hoort haar in het begin van mijn podcast, en ze is een veertien-jarige middelbare scholiere die ik die middag graag iets wilde leren.

Ik had onbewust zo ook de uitstraling van mijn podcast bepaald. Ik heb gezorgd voor een jeugdige uitstraling en geluid. De pastelkleurige bliksemschoten en ‘feeling’ van de podcast heb ik afgestemd op de doelgroep van mijn zusje. Het antwoord lag er dus eigenlijk al.

En ook al was mijn zusje mijn ‘ijkpersoon’, dan betekende dat niet, dat er verder geen volwassenen of opa’s en oma’s meer naar mijn podcast konden luisteren. Het gaat er alleen puur om dat ik een uitgangspunt heb, wanneer ik iets maak. En onbewust had ik dat uitgangspunt allang. Ik moest er alleen zelf nog even achter komen.

Vraag 9: Wat kan er voor de volgende keer nog verbeterd worden?

Dit zijn reacties van de mensen die de enquête hebben ingevuld.

Ook dit vond ik erg waardevol. Omdat ik door middel van de enquête, anonieme feedback kreeg. En het mooie was, dat iedereen stuk voor stuk iets anders te melden had.

Veel van deze ‘verbeterpunten’ waren mij zelf ook al enorm opgevallen. Ik ben nog maar een beginner als het om ‘geluidsapparatuur’ gaat. Dus daar valt nog veel winst te behalen. En ook de hoeveelheid ‘jeejtje’, kon minder. Het feit dat ik overdonderd was door het verhaal en dat alles moet een goede portie emotie is verteld, zie ik als een plus, maar ik moet meer variëren als het gaat om reacties geven.

Al met al heb ik deze podcast met een hoop plezier en liefde gemaakt. Ik blij met de vele lessen die ik heb mogelijk leren, en de feedback die ik heb mogen krijgen.

Op naar de volgende aflevering!

Wil je zelf nog even op onderzoek uit gaan?:

Zie hier mijn enquête: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScUtojhwhN2kTlSb49pSycSVDrml40gHaV1cG9l_7nL04VP1w/viewform

Luister hier de eerste aflevering van GENERATIEKLOOF: https://www.youtube.com/watch?v=I3LOqdPeTp0&t=1s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *