Het antwoord

Dit is een introductie, lees verder voor meer informatie.

Wat is journalistiek ( voor mij ) ?

Bij journalistiek denk ik gelijk aan, zoals het ‘Basisboek Journalistiek’ benoemt : Een sterk verhaal, met een nieuwswaarde en informatie die deugt. Deze basis-elementen zijn zowel volgens het basisboek als voor mij de belangrijkste punten voor het journalistieke vak. Nu wordt er bij journalistiek vaak aan ‘het snelle nieuws’ gedacht. Zo vroeg ik aan Lars van der Werf in ons interview waarom hij niet het journalistieke vak is blijven beoefenen. Toen antwoorden hij met: “Ik kom nu nog regelmatig op redacties van verschillende kranten, en ik vind het een soort slangenkuilen, waar alles snel moet, en waar ze over lijken gaan. En dat is niets meer voor mij.” Ik heb lang over deze uitspraak van Lars nagedacht. Deels kan ik mij daar in vinden. Ik denk niet dat ik, vanuit mijn standpunten nu,  geschikt ben om het snelle nieuws te maken. Ik denk simpelweg dat ik teveel in de knoop ga raken met mijn gevoel. Ik heb continu de neiging om meer diepte op te zoeken. Al vind ik dat Lars zijn uitspraken ook vol tegenstrijdigheden zitten. Het nieuws dat wij tot ons krijgen, is snel, en gaat mogelijk over lijken, omdat dit de verhalen zijn die verteld moeten worden. Zonder dit nieuws, is er geen journalist.

Ik bezocht de voorstelling ‘Het zijn net mensen 2.0’ van Joris Luyendijk, waar hij zijn werk als buitenlandcorrespondent benoemt , en het vertrouwen van het nieuws. Hij liet statistieken zien en onderzoeksresultaten; benadrukte nog een keer hoe belangrijk het nieuws is. En hoe je zelf kunt bepalen en herkennen of iets betrouwbaar is of niet. Maar ook bij deze voorstelling kwam het stukje gevoelsmens naar boven. Ik had genoten van de voorstelling en bewonderde de blik van meneer Luyendijk en zijn visie. Is dit belangrijk voor het journalistieke vak? Ik vind van wel. Ben ik er in geïnteresseerd? Zeker.  Maar is dit wat ‘ik’ wil gaan doen? Dan is het antwoord voor nu: nee.

Na mijn bezoek aan het Symposium ‘De onderste steen boven’ , las ik ‘De journalistiek als gids voor onbekende oorden – Een korte handleiding voor participerende onderzoeksjournalistiek’ , van Stella Braam. Dit was iets dat mij erg aantrok. De vrijheid om dieper te onderzoeken. Maar na het lezen ben ik huiverig geworden. Sowieso ben ik met mijn neus op de feiten gedrukt, als het op het Journalistieke vak aankomt. Ik ben iemand die altijd voor zekerheid gaat. Ik ben altijd liever  10 minuten éérder, dan te laat. Als ik twijfel doe ik iets niet. Maar de twijfel sloeg wel even toe, toen ik begreep dat het Journalistieke vak vaak geen zekerheid bied. En zo lijkt het vak van participerende onderzoeksjournalist enorm gaaf, en het zal een enorme kik geven, maar ook lijkt het mij op bepaalde vlakken extreem riskant. Mogelijk té riskant. Ik weet niet of ik het durf.

Als ik nadenk over waar ik mezelf wél zie, en wat ik wel wil gaan doen, dan denk ik aan verschillende wegen. Ik denk dan ook niet dat het na een half jaar verantwoord is om van mezelf te verwachten dat ik al precies weet wat ik wil gaan doen. En hoe ik mezelf als journalist zie. Wel weet ik een aantal dingen. Ik zie mezelf eerder de onderzoeksjournalistiek beoefenen. Of dit nu gaat zijn door mij te specialiseren op één gebied ( Bijvoorbeeld Geschiedenis of Erfstukken, Mindfulness , Psychologie ), of door het maken van podcasts, filmproducties, documentaires of uitgebreide artikelen zoals voor een tijdschrift als de ‘Flow’, of op een andere manier, dat is nog maar de vraag. Maar de wegen die ik wil inslaan zijn helder. Ik wil dieper graven en op zoek gaan naar diepgang en mooie of verrassende verhalen die het verdienen om verteld te worden.

Journalistiek is voor mij de vrijheid om een prachtig verhaal te kunnen vertellen, dat op waarheden is gebaseerd en dat je kunt koppelen aan een actualiteit. Het mooie is dat je dit kunt kneden naar de vorm die voor jou als ‘juist’ voelt. Je kun door middel van je creativiteit een verhaal uitstraling, diepgang en kracht geven. En dat vind ik zo betoverend aan het journalistieke vak.

Wat heb je allemaal gedaan om tot dit antwoord te komen?

 1. Naar Prinsjesdag 2018 geweest met Sophie, Ines en Annelieke ( Waar we Mark Rutte hebben gesproken! )
 2.  Hoorcollege Argumenteren en debatteren bijgewoond. Gegeven door: Jos Straathof.
 3. Naar bejaardentehuis Vonderhof geweest om een podcast op te nemen.
 4. Pizza gegeten met de onderzoekers van Social Lab en meegedaan aan het onderzoek van Maria Custers.
 5. College radio/audio/podcast gehad van Cécile Hibbeln.
 6. Het schrijfcollege van Fikry El Azzouzi bijgewoond in de Kennismakerij Tilburg.
 7. Lezing gehad van documentairemaker Joost van de Werf.
 8. De ‘Data Driven Business Poster Presentation’ van de Fontys ICT / Business- minor studenten bijgewoond ( Klus gekregen en een artikel over geschreven: https://femkeveltenaar.fhj.nl/voortgang/voortgang-deel-1/
 9. Rondleiding gehad door de mediatheek van B. Goderie.
 10. Lars van der Werf geïnterviewd en opnames gemaakt in de Openbare Bibliotheek Rotterdam.
 11.  Een aflevering van De Wereld Draait Door bijgewoond
 12. Naar de voorstelling van Joris Luyendijk geweest in de Schouwburg van Tilburg. ‘Het zijn net mensen 2.0’
 13. Bijna iedere donderdag afspraken gehad ( en nog steeds afspraken hebben ) met studenten en docenten van de Data Driven Business Lab op Strijp TQ.
 14. Colleges fotografie gehad van Ron van Dooren. 
 15.  Contact hebben en afspraken maken met uitgeverij Meulenhoff.
 16.  ‘De Onderste Steen’ Symposium over ( participerende ) onderzoeksjournalistiek in Nederland bijgewoond met Ines en Annelieke.
 17. Les gehad van Monique Hamers over Factchecken en Nimbin.
 18. Teruggegaan naar verzorgingstehuis Vonderhof, om de podcast aan mevrouw Heijdt te laten horen.
 19. Mia van Rijsewijk kwam met het eerste Venijnige Vraagstuk. ( Waarvan mijn team en ik de opdracht hebben binnengesleept! )
 20. Televisie uitzending gemaakt in de studio van de FHJ
 21. Audio opgenomen in een studio voor de video van het Data Driven Business Lab

Welke bewijzen heb je daarvoor? Hoe koppel je dat aan de competenties? ( Publieksgerichtheid, Researchen , Produceren en Reflecteren )

Ik heb mijn publicaties op mijn blog gekoppeld aan de verschillende competenties op de competentiekaart.

Zodra je op één van de vier competenties drukt, zul je de door mij gekozen publicaties zien, die passen bij de desbetreffende competentie.

Deze keuze is gebaseerd op de omschrijving van iedere competentie op de competentiekaart en op wat ik, gevoelsmatig, en door middel van het maken van de publicaties, zelf bij iedere competentie vind horen.

Dit kan dus betekenen dat er artikelen tussen zitten die ik persoonlijk bij meerdere competenties vind passen. Je zult dus zo nu en dan, hetzelfde artikel onder verschillende competenties zien staan. Dit leek voor mijn klasgenoten verwarrend, maar voor mij werkt dit top. Zo heb ik overzicht. Er staan nu eenmaal langere publicaties op mijn blog waar ik meerdere aspecten onderzoek en bespreek.

Waar ben je goed in, Waar wil je heen, Waar ben je trouw aan, en wat wil je laten groeien?

Ik denk dat ik mijn grootste kracht en vaardigheden moet zoeken in mijn creativiteit. Als je dan ook vraagt waar ik absoluut trouw aan wil blijven, dan is het wel het uiten van mijn creativiteit. Als ik mijn creativiteit kan uiten, zit het gevoelsmatig voor mij vaak goed. Ik bedenk graag manieren om een verhaal te brengen, en merk dat ik het afwisselen in het brengen van een verhaal erg leuk vind. Zo variëren mijn publicaties, en zie je zowel video, audio, als geschreven stukken. Zo kan ik alle kanten op, en dat vind ik tof. Ook wil ik trouw blijven aan mijn behoefte om diepgang te bieden. Ik hoop niet oppervlakkig te zijn in de toekomst. Het vertellen van een verhaal, of het bieden van uitkomst geeft veel energie.

Verder denk ik dat mijn volgende kracht is dat ik communicatief best goed uit de voeten kan komen. Ik weet dingen te verwoorden, maar moet mogelijk wel meer mijn mond opentrekken. Ook het monteren van video’s en audiobestanden gaat mij steeds beter af. Ik heb hier veel over geleerd afgelopen maanden en ik leer steeds meer!

Laatst ben ik even met Devid apart gaan zitten, simpelweg omdat ik het even niet meer wist. Soms lijk ik moeite te hebben met de hardheid van de journalistiek, en weet ik niet wat mijn plek gaat zijn. Bang om het verkeerde beroep gekozen te hebben, omdat de onzekerheid zo groot is, trok ik Devid aan zijn vestje. Het fijne van dit gesprek was, dat ik mij besefte, dat het ook goed is om te weten wat je ‘niet’ wil. Zoals ik beschrijf in mijn ‘wat is journalistiek voor jou’ stuk. De angst om mogelijk zonder werk te zitten zodra ik afgestudeerd ben, omdat ik niet het ‘echte’ nieuws wil maken, laat ik los.
Er spookte namelijk echt van alles door mijn hoofd. Één van die gedachtes was dat ik ‘me toch echt moest gaan specialiseren in een bepaald onderwerp, om later aan de bak te kunnen komen’ . Ik moest me weer even opnieuw realiseren dat ik een eerstejaars student ben en niet een of ander wereldwonder die nu al moet weten wat de toekomst haar gaat brengen. Als ik nu al een beeld heb van wat ik niet wil, kom ik volgens mij al een heel eind. En dat het journalistieke vak bij mij past, weet ik wel zeker!

Ik als je aan mij vraagt: ‘Waar wil je heen?’ Dan denk ik bijna zeker te kunnen zeggen dat ik het juiste pad aan het bewandelen ben. Ik heb met Devid al mijn ideeën over een toekomstige stageplek besproken. Ik heb een beeld over wat ik wil, maar ik wil niet ‘zomaar gaan mailen’. Ik wil eerst een originele manier bedenken hoe ik dat ga doen.

Verder lijkt het mij tof om in het half jaar dat er nog aankomt, een tweede aflevering van GENERATIEKLOOF te maken. Daarbij wil ik mij gaan verdiepen in het mogelijk vinden van een ander platform dan Youtube, mogelijk SoundCloud, waar ik mijn podcast kan gaan plaatsen.

Ik heb nog zoveel dromen. Ik zou graag een keer op de FHJ willen oefenen en uitleg krijgen over het lezen van het nieuws op de radio. Ik zou willen leren hoe je zo’n nieuwsbulletin maakt en het zelf willen proberen.

Ik wil lopende projecten afmaken, en mijn creativiteit de vrije loop laten gaan om nieuwe ideeën te bedenken en in de toekomst nieuwe opdrachten die op mijn pad komen aan te gaan.

Als het gaat over wat ik wil laten groeien dan zijn dat een aantal zaken: 1. Ik wil graag minder gaan twijfelen, en ik denk dat ik al een heel eind op weg ben. 2. Ik heb deze afgelopen maanden met steeds meer onbekende en nieuwe mensen gesproken. Dit wil ik blijven doen, want het levert bijna altijd een verrassende onverwachte ervaring op. 3. Bij het interview met Lars, kreeg ik telkens geen reactie van de uitgeverij wanneer ik naar een reactie vroeg. Ik besefte achteraf dat ik te snel de touwtjes uit handen heb gegeven. ( Die ik op het nippertje gelukkig toch weer heb teruggepakt ) Ik moet de leiding houden. En daar moet ik zeker in groeien.

Welke vaardigheden heb je? Welke kennis heb je opgedaan?

Aangeleerde vaardigheden:

 • Het monteren met zowel MAGIX video deluxe plus en Adobe Première Pro
  • Het werken met Adobe Audition
  • De basisvaardigheden van het houden van een goed interview ( Door zelf Lars van der Werf te interviewen en om feedback te vragen. )
  • De basisvaardigheden van het herkennen van een mooie en betekenisvolle foto ( Colleges Ron van Dooren )
  • Het omarmen van leiderschap. ( Door mijn klasgenoten gekozen te worden als klassenvertegenwoordiger moest ik uit mijn ‘comfortzone’ stappen. )
  • Het jezelf meer laten horen ( Sluit mooi aan bij mijn vorig punt. Of dit nu in de klas is, bij een toekomstige klant, of aan de telefoon. Je mag gehoord worden, en soms moet je iets brutaler zijn om tot een juist antwoord te komen. )
  • De basisvaardigheden voor het maken van een podcast.
  • Het samenwerkingsverband aan durven gaan ( Bij zowel het Venijnigvraagstuk, bij artikelen, als met andere Fontys Hogescholen. )

Boeken gelezen:

 • Joris Luyendijk – Het zijn net mensen.
  • Nico Kussendrager / Piet Bakker / Aline Douma / Gonnie Eggink / Esther van der Meer / Malou Willemars – Basisboek Journalistiek
  • Paulien Cornelisse – Taal voor de leuk
  • Stella Braam – De journalistiek als gids voor onbekende oorden – Een korte handleiding voor participerende onderzoeksjournalistiek.

Gezien:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *