Het opnieuw starten met ontdekken in semester 4

© Femke Veltenaar

Nu school weer begonnen is, brak ook de tijd van het ‘ontdekken’ weer aan. Altijd gek, omdat je gevoelsmatig niet ‘echt aan de slag kan gaan’, maar eerst goed om je heen moet gaan kijken en je hersens moet laten kraken. Bij ons stond voorop dat we moesten beginnen met het ontdekken van de termen ‘ondernemen’ ‘profileren’ en ‘onderzoeken’. En daar zijn we dan ook mee van start gegaan!

We hebben als klas het volgende bedacht: niemand had op het begin van de ‘ontdekfase’ voldoende kennis. Onze gezamenlijke la vol kennis, moest weer aangevuld worden. Dus besloten we deze la met z’n allen aan te vullen door elkaar presentatie te geven over de punten waar we meer kennis over nodig hadden. Dit hebben we nu twee keer gedaan en daar is dit eerste document uitgekomen:

We gaan hier nog een tijdje mee door! Want dit werkt heel fijn!

Zie hier de lijst van de onderwerpen die we hebben verdeeld:

De opdracht is telkens om voor donderdag een puntje uit onderstaande lijst te kiezen ,verder te onderzoeken en te presenteren.

Beroep doen op de Wet Openbaarheid Bestuur (Annelieke)

Toepassen van datajournalistiek (Ines)

Journalistiek onderzoek doen via internet/social media (Eilish)

Onderzoeken via de vertelvorm Storey Based Inquiry (Ines)

Raadplegen van databanken

Het uitzetten van enquêtes/ gebruik maken van crowdsourcing (Annelieke)

Het maken en inzetten van een tijdlijn (Femke)

Het lezen en interpreteren van jaarrekeningen (Albert)

Factchecken (Sophie)

Juridisch checken van informatie (Albert)

Onderzoek via de participerende methode (Femke)

Kennis vergaren

Ik was in de klas (en met de klas) aan het sparren over participerende onderzoeksjournalistiek en over wanneer iets nou daadwerkelijk participerend is en wanneer niet. Toen begon Roy over mijn favoriete podcast aller tijden: De brand in het Landhuis. Was Simon Heijmans op een participerende onderzoeksmanier te werk gegaan? Of was dit niet het geval, omdat Simon niet ‘zelf’ bij de daadwerkelijke brand in het landhuis was?

Nu we te horen kregen dat onze reis naar Perugia niet doorging, kwam het plan om zelf sprekers uit te gaan nodigen in het Deprez gebouw. Zo besloot ik het management van Simon Heijmans te mailen (helaas was er geen andere en snellere manier mogelijk).

Jammer genoeg kreeg ik dezelfde avond nog antwoord. ‘Simon heeft het helaas te druk’.

Mijn blog in een nieuw jasje

Ik vond het tijd worden voor wat nieuws. Zeker met de term ‘profileren’ in mijn achterhoofd, moest je ‘mij’ kunnen zien op mijn website. Wie ben ik? Wat betekent journalistiek voor mij? Wat kenmerkt mij als journalist? Dit wilde ik laten zien in één oogopslag.

Ik heb een foto gemaakt van mijn werkplek en vervolgens heb ik met een tekentablet (van mijn zusje, ze maakt illustraties) in de foto geschreven met blokletters.

Ik vind het best een fraai resultaat!

Tot de volgende!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *