Mijn Perugia 2019

Wat heb ik opgestoken van het International Journalism Festival?

Hierbij een aantal notities die ik tijdens verschillende lezingen heb gemaakt en die ik belangrijk vind om te onthouden:

 • Bewaar alles wat je hebt gemaakt en deel het: alle kleine dingen helpen om jezelf op de kaart te zetten. Mensen moeten je willen.
 • Wees sceptisch > Wil niet altijd aardig gevonden worden.
 • ‘Learn by doing it’
 • Je moet de plek waar je over schrijft ‘door en door’ kennen.
 • Zorg dat je altijd betaald krijgt > dat verdien je
 • Het gaat om je eigen veiligheid > zorg dat er mensen achter je staan > rekening houden met je mentale gezondheid.
 • Leer van je fouten.
 • Blijf je ideeën pitchen, als 1 bedrijf je verhaal niet wilt, blijf dan doorgaan.
 • Wees veelzijdig > a one man show
 • Je mag zeker positiviteit brengen.
 • Met passie moet je uit je comfortzone stappen.
 • Je begint als een schaduw > Je wordt de persoon in de spotlights als je blijft proberen.

Wat heb ik over mezelf geleerd?

 • Wat ik minder rekening moet houden met anderen en meer op mezelf moet focussen.
 • Dat ik mijn krachten moet inzetten: Combineer je creativiteit met de journalistiek.
 • Gevoelig zijn is geen zwakte.

Wat was mijn favoriete lezing en waarom?

Mijn favoriete lezing: ‘Can art save journalism?’

Waarom: Omdat dit voor mij een fijne bevestiging was. Ik wist gelijk weer waarom ik ‘hier’ ben en waar ik het voor doe. Het combineren van illustraties / videomateriaal / kunst met de journalistiek is waar mijn passie voor het vak ligt.

De sprekers:

Wat er tijdens de lezing werd besproken:

Andrew North

De kracht van het combineren van illustraties in een video kwam duidelijk naar voren tijdens het verhaal van Andrew North, een freelance journalist die gebruik maakt van illustraties om men meer te laten inleven in een verhaal. Hij vertelde zelf: “De illustraties zorgen ervoor dat je een verhaal kan vertellen dat normaal nooit op zo’n manier vertelt of vertoont wordt. ”

Tekening van Andrew North voor ‘A Violent Struggle Over National Identity’

Als voorbeeld gaf hij een productie die North zelf had gemaakt , waar hij naar Centraal Azië is gegaan om de problematiek aan te kaarten rondom het extreme geweld dat daar wordt gebruik tegen homoseksuelen. In ‘A Violent Struggle Over National Identity‘ laat North onder andere het verhaal van een homoseksuele jongen zien in een video die hij heeft gemaakt. In deze video vertelt hij het verhaal van de jongen door middel van illustraties. Deze manier geeft kracht en een enorme impact aan het verhaal. Een waanzinnige manier om een lastig verhaal aan de man te brengen. Ik was er door geraakt!

Mijn favoriete moment van de hele lezing is toen Andrew North zijn ‘The Big Draw: Selling the Sovjet Past’ liet zien. Voor mijn had deze publicatie alles in zich waar ik als student alleen maar van kan dromen. In de lange 360 graden tekening laat hij een markt in Georgië zien, die bekend staat als een soort opslagplaats of een tijdreis terug naar het Sovjettijdperk. Hij laat op een participerende manier de verhalen zien van de mensen op de markt. Door op de mensen op de markt te klikken kom je bij de verhalen van de arbeiders terecht. De productie is interactief, creatief, participerend en liet mij stralen van oor tot oor.

Door de geluiden die je hoort en de details in North’s tekening, wordt je helemaal meegenomen in het verhaal.

Claudia Milne

Claudia Milne liet het werk zien wat zij heeft gemaakt voor ProPublica, een non-profitorganisatie die is gericht op het produceren van onderzoeksjournalistiek. Ze liet tijdens de lezing de trailer zien van de documentaire ‘Unprotected‘. Een docu over de fouten door Katie Meyler’s ‘More Than Me Foundation‘. De beelden worden afgewisseld met geïllustreerde fragmenten. Persoonlijk vond ik de illustraties in deze documentaire minder sterk dan in het werk van North, maar de documentaire zelf is het kijken meer dan waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *