Week 11 binnen: ik vond dit een heftige week

Ik vond deze week een hele heftige week. Het werk van een journalist staat nooit ‘echt’ stil. En als er dan om je heen nog wat dingetjes misgaan in je privé situatie, kan dat best moeilijk zijn. Het was ook nog eens een week vol belangrijke interviews en gesprekken achter elkaar. Een week waar ik voor het eerst met de bus en de trein moest reizen voor deze interviews en waarbij ik heel zorgvuldig te werk wilde gaan. Het was veel. Maar ook een week vol kleine en grote overwinningen. En waarin ik opnieuw ondervond hoe mooi ik dit vak vind. Dit was mijn week:

Maandag

Maandag om 10:00 spraken we weer met de klas af en bespraken we onze plannen voor de week. Daarna heb ik met Sophie geskypet en hebben we onze interviews voor dinsdag en woensdag voorbereid.

In het onderstaande document die je onze voorbereiding tot nu toe:

Soof en ik bespraken de vragen die we wilde vragen en hoe belangrijk het is om dit soort zaken goed aan te pakken. We willen stereotypen bevestigen of ontkrachten zonder dat de vrouwen ook maar het gevoel krijgen dat ze het interview als onprettig ervaren.

Zo bewijst dit krantenartikel + de Instagrampost van @Zeikschrift hoe belangrijk het is om zorgvuldig om te gaan met dit onderwerp.

En maandag was het eindelijk zover, ik had mijn telefonische interview met Lodewijk Duuren voor mijn podcast ‘Liefs uit Washington’. (En yes ik heb officieel een naam aan deze podcast gekoppeld!) Met meneer van Duuren heb ik afgelopen weken een hoop mailcontact gehad over mijn zoektocht naar het verhaal achter deze podcast. Hij verzond mijn een foto en verschillende documenten, en samen met deze meneer heb ik deze zoektocht beleefd en beleef ik nog steeds deze zoektocht.

Luister onderstaand fragment (een onderdeel van ons telefoongesprek) om meer over meneer van Duuren te weten te komen:

Nu dacht ik dat meneer van Duuren mij iets ging vertellen over het soort kaart dat ik in handen had. Maar in de podcast en in ons telefoon gesprek ontstond een soort plottwist. Een enorm belangrijk element wat het verhaal van deze podcast uiteindelijk tot een podcast gaat maken. En deze plottwist deel ik graag in mijn podcast, omdat ik bang ben teveel van mijn informatie op straat te leggen. Door de uitkomst die meneer mij aan de telefoon heeft verteld, weet ik dat ik een verhaal heb. Ik voelde me als een: piraat die een schatkist vindt, een mens die met een kraslot een grote prijs wint en als student die slaagt voor haar eindexamen. Een euforie. Een rust. Mijn verhaal, werd een verhaal en mijn zoektocht was nog niet nutteloos. Het was prachtig. Zo vonden meneer van Duuren en ik.

Zie onderstaande documenten om onze research te zien:

Meneer van Duuren en ik gaan onze zoektocht hopelijk nog afronden om er een afgerond geheel van de maken. Dat zou geweldig zijn. Dat is het aan mij om de podcast te monteren, aan de audio te sleutel, muziek toe te voegen, en om eventueel, mocht ik dat halen, mee te doen aan de Podcastprijs voor beginnende makers van NPO radio 1. Daarnaast heeft meneer van Duuren aangegeven, de podcast graag op de website van de Vereniging Documentatie Prentbriefkaarten te willen plaatsen. Zodat alle ansichtkaart liefhebbers deze podcast kunnen gaan luisteren. Dus een platform heb ik sowieso al binnen.

De audio van mijn interview heb ik opgenomen met een app voor op m’n telefoon die ik met behulp van mijn oom een tijdje geleden heb aangeschaft. Het is de TapeACall Pro app (ik heb de app op mijn iphone staan.) Het is even een hele klus om uit te zoeken hoe deze app werkt, maar ik heb het voor mezelf uitgeschreven, dus misschien wel goed om dit te delen:

Stap 1: Druk op de rode knop in de TapeACall app

Stap 2: Bel het nummer van de persoon die je gaat interviewen

Stap 3: Zet je telefoon eventueel op luidspreker zodat je er voor de zekerheid nog een microfoon bij kunt zetten.

Stap 4: Voeg de gesprekken samen! (Heel belangrijk! Als je bij de provider aangeeft dat je gesprekken wilt samenvoegen of wisselgesprekken wilt kunnen voeren, verschijnt deze knop in beeld zodra je iemand belt)

In het verleden is dit nog weleens misgegaan, en bleek het samenvoegen van het gesprek niet te zijn gelukt. Dus ik vond het enorm spannend, maar nu ik het eenmaal onder de knie heb, is het met het gesprek tussen meneer van Duuren en mij ook goed gekomen.

Wat een avontuur, ik heb stiekem even gehuild van blijdschap. Dit is zo heerlijk aan dit vak, als je lange zoektocht en inspanning en het onzekere gevoel, plaats kunnen maken voor een overwinning. Een verhaal. Prachtig.

Wat mijn nog inspireerde voor deze podcast, was een podcast die ik deze week heb geluisterd:

https://www.vpro.nl/programmas/de-plantage-van-onze-voorouders.html

Dinsdag

Dinsdag hadden we om 13:00 het interview met Nicole! We vonden het ontzettend spannend maar gelukkig heeft ze echt prachtige verhalen verteld, voelde ze zich op haar gemak en hebben we toffe foto’s kunnen maken. Zie hieronder een aantal onbewerkte foto’s:

Woensdag

Woensdag mochten we Norah interviewen. Aangezien Norah niet als transgender maar als vrouw door het leven wilt gaan, is Norah een fictieve naam, komt ze op de foto’s niet herkenbaar in beeld en is het aan mij de taak om de audiofragmenten te vervormen zodat haar stem onherkenbaar is.

Misschien vonden Sophie en ik dit interview nog net iets spannender dan het interview met Nicole. Dit omdat we wisten dat het maken van de foto’s een uitdaging ging worden en omdat Norah nog een jonge vrouw is (20) en nog midden in haar transitsite zit. Het is dan net wat spannender om haar het vertrouwen te geven dat wij zorgvuldig en met alle goede bedoelingen naar haar verhaal luisteren en goed met haar informatie om zullen gaan.

Bij het maken van de foto’s van Norah hebben we gebruik gemaakt van voorwerpen en opvallende karakteristieke kenmerken. We mochten haar romp en gezicht niet herkenbaar in beeld brengen en besloten te werken met haar sierlijke handen met nepnagels, haar accessoires (denk aan een riem of schoenen), haar favoriete voorwerpen (make-up) en haar sigaretten (want ze rookt).

Helaas kan ik van zowel Nicole als Norah de audiobestanden niet delen, omdat ze 1. van een te groot formaat zijn, en 2. omdat ik Norah’s stem eerst volledig moet vervormen en fragmenten uit het gesprek moet knippen.

Sophie en ik hebben ondertussen taken verdeeld en die zijn als volgt:

Foto’s bewerken – Sophie
Interviews uittypen – Sophie
Audio bewerken – Femke (Norah: alle stukjes losknippen, stem aanpassen, exporteren)

Verder:
Data verzamelen – Samen (via databanken + internet)

Ik kan ook voor Sophie spreken denk ik, als we zeggen dat we allebei fijn kunnen terugkijken naar beiden interviews. Het was enorm hectisch en een hoop werk zo twee dagen achter elkaar + om ook nog eens rekening te houden met alle corona maatregelen. Maar we zijn blij met het eindresultaat.

Donderdag

Donderdag stond in het teken van het delen met de klas. Sophie en ik hebben uitgebreid verteld over onze gesprekken met Norah en Nicole. We lieten de foto’s zien aan onze klasgenoten zien, we lieten audio horen en ik vertelde over mijn proces van mijn podcast en liet fragmenten horen.

Iedereen was gelukkig erg enthousiast, Roy ook! Op het gebied van audio, zeker met mijn podcast kan ik nog winst behalen. Maar we zijn op de goede weg!

Vrijdag

En vandaag is het vrijdag! Ik ben vandaag vooral bezig geweest met mij hele week voor jullie inzichtelijk maken aangezien ik hier door alle hectiek eerder geen tijd voor heb gehad.

Fijn weekend!

Liefs,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *