Week 13: het werken met een hele hoop audio

Maandag

Om 10:00 spraken we met de klas af. We namen door wat we deze week wilde gaan doen. En de ‘Black Lives Matter’ discussie vond ook op een vredelievende manier plaats in de groep. Meningen delen en met respect naar elkaar luisteren. Wat ik heel prettig vond, maar wat mij als ‘gevoelsmens’ lastig soms. Want ‘wanneer doe je iets goed’?

Verder heb ik vandaag aan het opnemen en monteren van mijn podcast gewerkt. Zoals iedere dag en vanaf nu af aan waarschijnlijk uit gaat zien. Ik stond alleen niet stil dat ik een stofzuigende moeder, een zingende parkiet en een gillend zusje met haar vriendje die ontzettend hard praat, in huis zou hebben. Daarin belemmerd het thuiswerken mij wel met momenten. Het opzoeken van rust en stilte, op de momenten dat je het nodig hebt, kan lastig zijn.

Dinsdag

Dinsdag heb ik opnieuw heel de dag aan mijn podcast gewerkt, dit zodat ik ‘s avonds, wanneer ik naar Remko zou gaan, als een hele hoop klaar zou hebben en we samen konden gaan luisteren.

Wat ik vooral heb geleerd op dinsdagavond was:

  1. De microfoon die ik gebruik om mezelf op te nemen, een hele goede microfoon is, maar tegelijkertijd ook heel gevoelig is. Ieder geluidje is te horen als ik iets met deze microfoon opneem. Dit kan het mij met momenten wel lastiger maken.
  2. Welke effecten ik kan toepassen in Adobe Audition om bijvoorbeeld ruis, hard gelach of slissende geluiden uit de audio te halen:

– Effect > Denoise > Heavy Noise Reduction > Om eventuele ruis weg te halen

– Effect > Deesser > Om slisklanten te verminderen

– Effect > Studio Reverb > Kun je een galm creëren

– Effect > Multiband compressor > Speech volume level > trekt het volume recht

3. Verder ging er een wereld voor mij open toen Remko de verschillende effecten liet zien en mijn podcast liet horen over de speakers. Toen hoorde ik opeens dat het wel meeviel met de ruis in mijn podcast en bleek het aan mijn koptelefoon (15 euro van de Hema) te liggen. Wat ben ik ook een baksteen soms. Bij thuiskomst heb ik daarom maar gelijk een goede koptelefoon en een extra harde schijf besteld.

Het volume van mijn podcast bleek verder prima te zijn. Ik ga op dit moment de prioriteit leggen bij het knippen van het verhaal, om vervolgens te gaan kijken wat ik eventueel nog aan de audio kan verbeteren.

Morgen mag ik van mezelf na het eten niet aan school werken. Want ik werk iedere dag vaak tot +/- 21:30 door en dat begint me een beetje op te breken.

Ik ben blij dat Remko mij tips heeft kunnen geven!

Woensdag

Ik ben heel de dag bezig geweest met het monteren van audio van ons gesprek met Nicole voor Perspectief. Luister hieronder haar antwoord op de vraag ‘Heb je het gevoel dat je tot een stereotypen behoort?’:

Verder was ik vandaag aflevering 2 van de VPRO podcast ‘De plantage van onze voorouders’ aan het luisteren en kwam tot het besef dat de edit van mijn podcast mogelijk nog korter, sneller, spannender en vlotter moet. Het moeilijke aan mijn verhaal, een verhaal wat je niet met bovenstaand kunt vergelijken natuurlijk, is dat het enorm complex is. Mijn verhaal is een verhaal met een hoop details, en als je de details niet weet, wordt het haast onbegrijpbaar. Ik ga mijn best doen om er iets moois van te maken. Maar het blijft lastig, arbeidsintensief en een enorme uitdaging.

Donderdag

Donderdagochtend stuurde ik eerst alle audio van Nicole door naar Sophie en ontving ik van Sophie de bewerkte foto’s en het uitgetypte interview.

Daarnaast had ik om 13:00 weer een Skype-meeting met de klas, en besloot ik na mijn meeting nog aan mijn podcast te werken.

Vrijdag

Op vrijdag kwam Sophie bij mij werken. En het was chaos! We waren van plan om de gehele productie in Slices te zetten en om een groot gedeelte af te ronden. Maar slices wilde de audiobestanden niet uploaden, we hadden zóveel materiaal liggen dat we totaal niet wisten waar we moesten beginnen + het onderwerp is zó delicaat, bij een verkeerd woord zouden we misschien iemand kwetsen. En we willen het zó graag goed goed. Voor iedereen die het stuk gaat bekijken, dat we besloten om alles goed op een rijtje te zetten en alles goed uit te werken en te plannen.

Zie hier een schets van hoe we de productie willen gaan indelen.

Alle audio bestanden die we zouden willen uploaden in onze productie, moet ik aankomende week eerst omzetten in MP3 bestanden, voor ze verwerkt konden worden. We kregen er zo een aantal klussen meer bij, maar we doen het liever goed, dan dat we half werk leveren. We zitten er ook aan te denken om, zodra alles af is, om het door zowel Norah als Nicole na te laten kijken. En mogelijk wil Roelant, uit het derde jaar er ook een keertje naar kijken. Hij spreekt voornamelijk op Facebook, vaak over de lgbtqia+ community.

Ik wil alle research voor deze productie nog aanvullen op mijn aankomende bibliotheek, maar hierbij nog een aantal bronnen:

https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2018/47/transseksuelen-in-nederland-1995-2018

https://www.seksonderzoek.be/wp-content/uploads/2015/09/Seksuele_gezondheid_in_Nederland_2011.pdf#page=50

Verder maakte ik met als bron, en mogelijk al introductie van ons onderwerp in deze productie een mini-woordenboek-pagina met als bron: https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/transgender#.XuOrnkUzY2w

En onderstaande stuurde Ines door! Erg interessant!:

Tot de volgende!
Liefs,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *