Week 14: We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal!

Maandag

Maandag begon ik om 10:00 met een skypemeeting en daarna, daarna heb ik heel de dag gemonteerd. (As usual) Ik heb vandaag geleerd hoe je audio van het ene oor naar het andere oor kunt verplaatsen met onderstaande video én met de hulp van Albert:

Ik ben echt ontzettend productief geweest vandaag en ik heb écht stappen gezet met mijn podcast.

Dinsdag

Dinsdagochtend vond ik een beetje een lastige ochtend. Ik begon mijn dag met het indelen van de Slices productie van Sophie en mij en met het omzetten van alle audiobestanden van WAV-bestanden naar MP3-bestanden.

Zodra ik het documentje van Sophie opende ontstond er even een moment van paniek. Er moest nog zoveel gebeuren! De gekozen stukken tekst moesten nog helemaal uitgewerkt worden, de data moest toegepast worden. Er zat niets anders op dan hard werken en gaan met die banaan. Niet achterom kijken maar vooruit. We gaan er het beste van maken.

https://www.nu.nl/buitenland/6057736/trump-schrapt-medische-bescherming-voor-transgenderpersonen.html?fbclid=IwAR1pZnp0B5PgY0b_-uVuspM–vT-oqpcRyKMhS6Lc70AEySZ0BxyIeIDtg8

Na mijn bezoek aan Remko vorige week, kwam ik tot de conclusie dat het nodig was om grote delen van mijn podcast opnieuw op te nemen. Een tijdrovende klus, maar wel ontzettend van belang als ik iets moois zou willen neerzetten vond ik.

En gelukkig lukte dat een beetje. Nou ja niet een beetje, een beetje heel erg! Na hard werken en weinig rusten kon ik de eerste ‘testversie’ van de eerste aflevering van ‘Liefs uit Washington’ verborgen op SoundCloud zetten. Dit om Feedback te gaan vragen en de geheime link door te sturen.

Er ging een enorme opluchting door mijn lijf. Ik kon het haast niet geloven, het geraamte, de rode draad, het was gewoon af!

Woensdag

Woensdag ging ik weer richting Tilburg om bij Sophie thuis een geheel te maken van alles wat we hadden liggen. We besloten nog dieper in de materie te duiken, stukken tekst te herschrijven en te schrappen, beelden te kiezen, audio in te voegen, en langzaam maar zeker kwam daar een productie tevoorschijn.

Uren werk zat er ondertussen in. Zeker door dat we er continu voor willen zorgen dat dit onderwerp, wat ontzettend kwetsbaar is, op de juiste manier gebracht wordt. Dat informatie op een manier gebracht wordt, dat het voor onze doelgroep van Perspectief te begrijpen is. Dat wij zo objectief mogelijk blijven en dat de data en informatie kloppend is. Ook was het doel om een bepaalde emotie en lading mee te geven door het combineren van de foto’s en de audio. Hopelijk is dat goed gelukt.

Onderstaande gallerij is een greep screenshots uit onze eerste ‘test-productie’.

Bronnen die nog hebben gebruikt voor deze productie:

https://www.hhs.gov/about/news/2020/06/12/hhs-finalizes-rule-section-1557-protecting-civil-rights-healthcare.html

https://www.npr.org/sections/health-shots/2020/06/12/868073068/transgender-health-protections-reversed-by-trump-administration?t=1592387742556

https://www.theguardian.com/us-news/2020/jun/12/trump-transgender-lgbt-healthcare-protections

https://www.movisie.nl/sites/movisie.nl/files/2019-03/Handreiking%20LHBTI-Feiten%20en

https://www.seksonderzoek.be/wp-content/uploads/2015/09/Seksuele_gezondheid_in_Nederland_2011.pdf#page=50

https://www.at5.nl/artikelen/193431/transgender-personen-wachten-steeds-langer-op-behandeling-alsof-je-leven-stilstaat

https://www.parool.nl/nieuws/vumc-breidt-poli-voor-transgenders-fors-uit~bd2ebacd/

Donderdag

Mijn dag begon met om 10:00 met Soof Skypen om wat taken te verdelen om de laatste hand te leggen aan onze productie voor Perspectief, vóór we om feedback zouden gaan vragen. We hebben ervoor gekozen om nog twee Slices te maken met een footnote met data en herschreven nog wat teksten.

Vervolgens besloten we om vóór onze Skype-meeting met de klas (Perspectief), de productie onder een wachtwoord op mijn blog te zetten. Dit zodat onze klasgenoten de publicatie konden bekijken en we hebben gevraagd of ze ons maandag Feedback willen geven. Verder willen we deze link met het wachtwoord ook naar Norah en Nicole sturen zodat ook zij kunnen kijken wat ze van het voorlopige eindresultaat vinden.

Roy schreef na het delen van het wachtwoord op Skype: Even los van de inhoud. Ziet er echt zo zo mooi uit. Maakt me trots. Echt wonderschoon gemaakt.

Dus dat is al heel fijn om te horen.

Verder had ik dinsdag mijn geheime SoundCloud link van mijn podcast gedeeld. En via spraakmemo’s ontving ik een hele hoop mooie complimenten en feedback. Dit was mijn gesprek met Maud:

Verder heeft mijn moeder er nog naar geluisterd en die had nog een verspreking gehoord aan het begin van de podcast. Wacht ik nog op feedback van Rens en Lieve én zijn of gaan Roy en Cécile (audio- en radio-expert / voor het technische gedeelte) naar de podcast luisteren. In totaal heb ik dus aan 6 mensen nu feedback gevraagd.

Ik heb het expres nog niet in de groep gegooid, omdat ik tijd en ruimte tekort kom om ook nog van 10 extra mensen feedback te krijgen. Dat gaat gewoon teveel worden en voor mijn gevoel heb ik nu een breed beeld van het geheel. Ik heb een expert, een docent, een journalist, en 3 mensen die kijken of ze het verhaal snappen en of het als een geheel voelt.

Daarnaast heb ik nog met Roy geskypet en dat deed ontzettend goed. We spraken hoe hij mij als docent/coach gaat ‘begeleiden’ in wedstrijd. En over hoeveel ik alleen al heb geleerd van het naar de wedstrijd toe werken en het maken van de podcast. Hoe ik eerst twijfelde over of ik mijn podcast ging pitchen bij een omroep, dat vervolgens deze wedstrijd op mijn pad kwam. Al ben ik straks mogelijk geen finalist, leert dat wél nog veel over wie ik ben als maker, wat mijn hart sneller laat kloppen als journalist en hoe ik vanuit mijn inspiratie en liefde voor podcasts als het ‘Brand in het Landhuis‘ en ‘De plantage van mijn voorouders‘ een ondernemende Femke naar boven leert halen. Dat het haast als natuurlijk begint te voelen om ervoor de willen zorgen dat jouw productie, en in mijn geval een podcast, een toegevoegde waarde gaat zijn aan al het ander wat al ooit is verteld of gemaakt.

https://entrepreneurscan.com/nl/blog/wat-is-ondernemerschap/amp/

Volgende week hoop ik mijn reis nog meer inzichtelijk te maken, want ik heb niet alleen in de productiefase, maar in deze gehele reis, met het opzetten van perspectief en het journalistiek bedrijven in een intelligente-lockdown, zo ontzettend veel geleerd. Mogelijk ga ik een tijdlijn te maken en wil ik iedere competentie aanstippen. Maar dat hangt enkel en alleen af van hoeveel tijd ik ga hebben. + Met als belangrijke aanvulling mijn volledige bibliotheek van alles wat ik heb gelezen, gezien en gehoord heb.

Vrijdag

Op vrijdag hebben ik alles eerst even voor mezelf op een rijtje gezet. Ik ben vooral bezig geweest met hoe ik deze reis nog inzichtelijker kan maken op het eind.

Gisteravond verzond Albert ons al wat feedback op onze Perspectief productie:

Super fijn dat Albert de tijd heeft genomen om ons alvast feedback te geven. We gaan het zeker meenemen en over nadenken.

Om 13:00 had ik nog met Sophie afspreken om af te spreken hoe we de laatste puntjes op de ‘i’ gingen zetten.

Ik zou de audio bestanden voor de laatste keer gaan aanpassen vandaag, dit zodat je vóór dat het fragment van start gaat in Slices, je even de tijd hebt om de vraag te lezen die erbij hoort.

Verder besloten we ook om onze productie te laten checken door zowel Nicole als Norah en om de productie ook door te sturen naar Roelant uit Condor 3. En daar heeft Sophie appjes naartoe verzonden.

En ‘s avonds ontvingen we prachtige feedback van Roelant, namelijk het volgende:

Reactie op de ‘Perspectief-productie van Femke en Sophie

Een zeer mooie productie over een zeer delicaat onderwerp! Het is mooi hoe jullie de personen zelf hebben gecentreerd in jullie stuk, en dat ook nog op een bijna kunstzinnige manier. Ik ben diep onder de indruk.

Dan over het taalgebruik en de boodschap: zelf ben ik niet transgender, maar veel van mijn vrienden wel, en mijn partner van inmiddels 4 jaar is gendernonbinair. Ook ben ik actief voor LHBTQ-activistische groepen. Hoewel ik dus niet vanuit mezelf kan spreken, heb ik wel behoorlijk veel verstand over het onderwerp, en vanuit die expertise heb ik een paar puntjes aan te merken. Aangezien het een erg ingewikkeld onderwerp is, kan dat soms helaas alleen in ingewikkelde termen. Als je iets niet snapt, mag je altijd appen of bellen.

Punt 1: de inleiding
Ik vond dit in hindsight een verwarrend stukje. Jullie openen over de standpunten van de regering-Trump over dit onderwerp, ik denk als aanleiding voor jullie productie. Maar het stukje gaat vooral over de definitie van sekse, en hoe 0,6 tot 0,7% van de wereldbevolking een non-binaire genderidentiteit heeft. In de inleiding staat ook de oproep dat mensen minder in de hokjes ‘man’ en ‘vrouw’ zouden moeten denken. Dat zou een perfecte inleiding zijn als jullie stuk ging over mensen die ook echt een non-binaire genderidentiteit hebben, maar Norah en Nicole hebben allebei een binaire genderidentiteit (namelijk vrouw). Uiteraard weet ik dat de maatregelen van de regering-Trump ook op de zogeheten ‘binaire transgender personen’ (mensen die zich het tegenovergestelde geslacht voelen van hun geboortegeslacht, zoals Norah en Nicole) hun uitwerking hebben, maar dat wordt in jullie inleiding niet uitgelegd. In plaats daarvan gaat jullie inleiding vooral over een subcategorie van de parapluterm ‘transgender’ die verder niks met jullie productie te maken heeft. Dat maakt het een slechte inleiding. Ik vind de inleiding altijd het moeilijkste onderdeel van een productie, maar in jullie geval moet dit wel te redden zijn, door aan voorbeelden uit de actualiteit te denken die wel direct van toepassing zijn op transmannen en (liefst) -vrouwen. NikkieTutorials is nog steeds wel actueel genoeg, denk ik. Om maar wat te noemen.

Punt 2: transseksuelen/transgenders/transgender( )personen
Op meerdere punten in jullie stuk wordt de term ‘transseksuelen’ gebruikt. Strikt taalkundig genomen is dat niet sowieso fout, maar in de transgendergemeenschap wordt de term gehaat, om de volgende twee redenen:

a) De uitgang -seksualiteit suggereert dat transgender zijn een seksuele geaardheid is (homoseksualiteit, heteroseksualiteit, polyseksualiteit… allemaal diezelfde uitgang) terwijl het dat niet is. Dat creëert verwarring onder cisgender personen (het tegenovergestelde van transgender; mensen zoals jij en ik dus) over wat transgender zijn nu daadwerkelijk inhoudt.
b) De term ‘transseksualiteit’ is te beperkt; het behelst namelijk alleen mensen die van
de ene sekse naar de andere gaat, en is daarom erg binair gericht. Er is veel meer dan alleen man en vrouw, en die realiteit wordt door het begrip ‘transseksualiteit’ ontkend; mensen die non-binair zijn of een intersekse-conditie hebben, vallen er niet onder. Dit probleem komt in jullie stuk terug in het stukje ‘Vooroordelen’, waarin jullie de term ‘transseksuelen’ gebruiken, maar het óók hebben over mensen die zich geen man of vrouw voelen, voor wie transseksueel een incorrecte aanduiding is.

Als je vraag is: “Hoe maken we dit stuk zo begripvol en transvriendelijk mogelijk?”, dan is mijn antwoord: vermijd het gebruik van het woord ‘transseksueel’. Dat is namelijk exact zo’n reden die ertoe leidt dat veel mensen die trans zijn niet eens meer willen dat cisgender personen überhaupt nog stukjes over ze schrijven.

Maar goed, als je dan geen ‘transseksueel’ mag gebruiken, wat dan wel? Welnu, het hele issue gaat meer over gender dan over sekse (ik neem aan dat jullie het verschil tussen die twee begrippen kennen, zo niet: google dan even de Genderbread Man). ‘Transgender’ is een meer accurate benaming. Aangezien ‘transgender’ een parapluterm is, is hij ook goed toepasbaar op álle mensen die onder die paraplu vallen: transmannen, transvrouwen, non-binaire personen, mensen die identificeren als agender of gender non-conforming, en mensen met een intersekse-conditie.

Maar! Het is bij ‘transgender’ belangrijk om te onthouden dat het een bijvoeglijk naamwoord is, en geen zelfstandig naamwoord. Nederlandse media zeggen aan de lopende band ‘transgenders’, maar dit is incorrect. Je kan niet ‘een transgender, twee transgenders’ zeggen. In plaats daarvan zeg je: transgender persoon/personen – MET spatie dus, anders wordt het weer een zelfstandig naamwoord! Vergelijk het hiermee: het is ‘zwarte mensen.’ Wie anno 2020 nog steeds ‘een zwarte’ of ‘zwarten’ zegt, is waarschijnlijk ouder dan 70 of heeft een poster van Theo Hiddema boven zijn bed hangen.

Als vervanging van het zelfstandig naamwoor ‘transseksualiteit’, stel ik ‘transgender-identiteiten’ voor, dus bijvoorbeeld: ‘De publieke opinie over transgender-identiteiten’.

Transgender kan worden afgekort naar ‘trans’ (trans personen), al is dat vrij informeel en dus niet erg professioneel.

Kleine kanttekening: je mag wel ‘transvrouw’ of ‘transman’ aan elkaar schrijven. Ik weet niet precies waarom, maar daar lijkt niemand iets op tegen te hebben. Sterker nog, het geniet vaak de voorkeur boven ‘transgender man’ en ‘transgender vrouw’, al kan dat bij Norah en Nicole verschillend zijn.

Punt 3: piemels en vagina’s
Het stukje over Nicoles geslachtsveranderende operatie vertelt een belangrijk onderdeel van de ervaring van transgender personen. Echter, wat je je moet realiseren, is dat de cosmetische kant van transgender zijn (‘Heb je nog een lul?’, ‘Hoe ziet het eruit tussen je benen?’, ‘Hoe kom je aan die borsten?’, etc.) de meest overbelichte kant van de hele kwestie is. Ik heb zelf vaak voorlichting gegeven over het onderwerp transgender en soms gaat echt 90% van de vragen dáárover. De emotionele kant van transgender zijn wordt daardoor compleet ondergesneeuwd. Jullie productie behandelt dat aspect júist zo mooi, waardoor ik het zonde vind dat dit stukje er überhaupt in zit. Dit is juist een uitgelezen kans om de prangende, maar opdringerige vraag die veel van jullie lezers gaan hebben, namelijk: ‘Oké, maar heeft die Nicole een kut of een pik?’, níet te beantwoorden, en puur en alleen hun persoonlijkheden en emoties centraal te stellen. Bovendien behandelt het stukje ‘het bellen van de dokter’ deze kant van het verhaal al op de enige manier die me nog enigszins nodig lijkt. Kort gezegd: ik vind dat dit stukje uit de toon valt met de rest van jullie productie, en het zou zeer verfrissend zijn om een artikel te lezen over dit onderwerp waarin dat zeer persoonlijke onderdeel van de trans experience níet aan bod komt. Dat moeten jullie uiteraard zelf weten, maar ik licht de kwestie eromheen toch maar even toe.

Punt 4: kleine puntjes

  • ‘Een stereotypen’ moet natuurlijk ‘een sterotype’ zijn.
  • Er moet een spatie tussen ‘opzoek’.
  • Het is een beetje vreemd om aan jezelf te refereren als ‘Sophie Kerkhof en Femke Veltenaar’, tenzij je dat specifieke stukje niet zelf geschreven hebt en dat ook duidelijk is voor je publiek. Ik zou ook geen stuk beginnen met “(…) maar hoe zit het nou echt met die dierproeven? Roelant Frijns reisde af naar Oss en zocht het uit!” Je kan dus gewoon in de eerste persoon ‘wij’ zeggen, zeker aangezien jullie namen op het einde toch al benoemd worden 🙂
  • Het stukje ‘vooroordelen’ valt van het beeld af. Dat is het enige technische dingetje waar ik iets op aan te merken heb, want het ziet er verder exquisiet uit!

Hopelijk hebben jullie hier iets aan! Onthoud: appen en bellen mag altijd 🙂

Mijn hart heeft een sprongetje gemaakt toen ik het las. Dit is precies de hulp die we nog konden gebruiken en de feedback waar we iets aan hebben. Wat een heerlijk bericht.

Voor maandag moeten we het volgende nog doen :

  • Kijken naar de mobiele versie
  • Feedback toepassen
  • Typefouten controleren aan aanpassen
  • Geluid aan klikken (extra tekstje toevoegen)
  • De nieuwe audio, met de extra secondes, invoegen

En verder ben ik in genial.ly aan de slag gegaan of het zou gaan lukken om voor volgende week een aantal tijdlijnen in elkaar te zetten, om zo overzichtelijk mogelijk alles in te leveren:

Daarnaast ontving ik van Roy de feedback van mijn podcast. Ook hier ben ik ontzettend mee geholpen. Ik hoop hier volgende week nog meer over te kunnen vertellen en ik hoop ook wat punten, ondanks dat ik weinig tijd heb, toch nog te kunnen toepassen.

Tot de volgende.

Liefs,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *