Week tien: Aaah help! Ik heb het zo druk!

Dat thuiswerken is nog wel een dingetje hoor. En zeker het opnemen van een podcast met gillende pubers in huis, die het examenjaar hebben afgerond en niet in de gaten hebben dat er ook nog mensen zijn (IK!!!) die nog gewoon nog een assessment moeten halen. De drukte in huis en de druk vanuit school, waren heftig deze week. Lees hier wat ik deze week allemaal heb gedaan:

Maandag

Mijn maandag begon om 10:00 met een meeting met de klas. En na de meeting heb ik met Sophie afgesproken om samen knopen door te hakken voor onze productie over ‘transgenders’ voor Perspectief, en om elkaar bij te staan in het benaderen van mensen.

Het idee om dit verhaal te vertellen is bij Sophie begonnen door de man die in de kledingwinkel van haar moeder komt. Na sluitingstijd is hij er zo nu en dan te vinden om zich te verkleden als vrouw. Verder leeft hij een ‘normaal’ bestaan. Hij heeft een vrouw en kinderen en over het verkleden wordt niet echt gesproken. Uit onderzoek blijkt dat het in dit geval gaat over travestie.
“Travestie is het gekleed gaan (vaak samen met andere vormen van genderexpressie) op een wijze die in de betreffende plaats en tijd cultureel geldt als die van een lid van de andere sekse. Iemand die aan travestie of travestie doet heet een travestiet.” Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Travestie_(gender)

Bij het verhaal van mij ligt een verschil: In de reptielenwinkel waar mijn zusje regelmatig komt, werkte eerst een man, die nu lichamelijk een vrouw is. In dit geval spreek je over het zijn van transgender.
“Een transgender is iemand die een genderidentiteit of -expressie heeft die niet overeenkomt met het biologische geslacht.
Transgender-zijn kan in verschillende gradaties tot uitdrukking komen, uiteenlopend van cross-dressing, travestie of androgynie, waarbij slechts deels of alleen bij bepaalde gelegenheden de kenmerken die geassocieerd worden met het andere geslacht worden overgenomen, tot het volledig en definitief van geslacht veranderen door middel van een medische behandeling. In het laatste geval spreekt men ook wel van transseksuelen.” Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Transgender

Tijdens onze brainstormen zijn we erachter gekomen dat het gevoelig zou kunnen liggen om deze twee dingen aan elkaar te koppelen. We zouden natuurlijk ook het verschil tussen beide kunnen tonen, maar dat is niet per se het verhaal wat we willen vertellen. Daarom hebben we vanochtend de knoop doorgehakt om het verhaal over de man die in de winkel van Sophie haar moeder komt, niet te gebruiken voor ons project. De transitie die iemand maakt van man naar vrouw of andersom is hiervoor te verschillend. Als transgender maak je een transitie door die definitief is voor de rest van je leven.
We willen het verhaal heel respectvol aangaan en juist de vooroordelen die hierover bestaan doorbreken. Wanneer je travestie daaraan koppelt, kan dit een verkeerde werkelijkheid weergeven dat het om hetzelfde traject of verhaal zou kunnen gaan.

Ik heb vandaag de vissenwinkel gebeld en er nam een medewerker op en ze vroeg aan hem of Nicole aan het werk was. Helaas was dat niet het geval, maar de man vroeg waarvoor ze haar nodig had. Hij was erg enthousiast over het idee en hij dacht dat Nicole hier wel open voor zou staan. Ik heb mijn nummer doorgegeven en wacht nu op een telefoontje van Nicole.

Omdat we het verhaal van de man die zich verkleed als vrouw niet meer gaan gebruiken zijn we opzoek gegaan naar een ander verhaal. Een tijd geleden, toen we nog uit konden, is Sophie Norah* tegen gekomen bij de Gin Fizz in Tilburg. Het klikte meteen tussen hen en ze hebben de hele avond zitten kletsen over felle nepnagels van Ali Express en lange zwarte pruiken. De vraag of ze transgender zou zijn is door Sophie’s hoofd gegaan. We kwamen erachter dat een vriendin van Sophie vroeger met Norah bij een toneelvereniging had gezeten. Toen had Norah nog een jongensnaam.
Het leek Sophie een mooi verhaal om ook toe te voegen aan ons project en ik was hier ook meteen enthousiast over. Vandaag heeft Sophie Norah een berichtje gestuurd via Instagram en ze wilt graag meewerken. Morgen hebben Sophie en Norah verder contact.

*Let op! Norah is een fictieve naam. Alle informatie over deze jonge vrouw klopt, maar ivm privacy redenen wil ze niet dat we haar echte naam op het internet en in onze productie gebruiken.

Het bericht wat Sophie naar Norah heeft verzonden via Instagram:

Lieve Norah ,

Hoe is het met je in deze tijd? Hopelijk gaat het allemaal goed met je!
Ik bericht je omdat ik samen met een klasgenoot bezig ben met een mooi project, en mijn vraag aan jou is of dat je misschien geïnteresseerd bent om hieraan mee te doen. Ik zal het even uitleggen:
Ik studeer journalistiek en zit nu in het tweede jaar. Met de klas hebben we het nu over stereotypering en samen met Femke willen we het hebben over het zijn van transgender. We hebben vooronderzoek gedaan en hele mooie documentaires gekeken. Hieruit blijkt dat er soms nog vooroordelen bestaan die wij willen doorbreken. Het zal een mooi kwetsbaar verhaal worden, en heel respectvol.
Het idee is om vanuit een interview die we met jou (/jullie) afleggen persoonlijke en menselijke portretfoto’s te maken. Deze foto’s zullen de rode draad zijn in het verhaal dat we vertellen.

Het lijkt me prachtig om jou voor de camera te hebben. Je bent een ontzettend mooie vrouw met een verhaal. Als het je leuk lijkt om mee te werken dan hoor ik het graag!

(Als je het niet fijn vind om voor de camera te staan, maar wel op een andere manier je verhaal wilt delen kunnen we daarin ook kijken naar mogelijkheden.)

Heel veel liefs

Het antwoord van Norah aan Sophie:

Sophie en ik vonden het benaderen van de personen erg spannend, aangezien het onderwerp erg kwetsbaar is. Maar door de knopen die we hebben kunnen doorhakken, staan we ook steviger in onze schoenen. We denken er aan om zodra er afspraken zijn gemaakt, in gesprek te gaan, in de vorm van een interview en om vervolgens na het interview de foto’s te maken. Uit het college van Linda Hakeboom, wat ik afgelopen vrijdag had, heb ik ook gehaald dat het creëren en het vormen van vertrouwen en een band tijdens het vertellen van een persoonlijk verhaal, erg van belang is. En dat wij er vooral voor willen zorgen dat iedereen die zijn of haar verhaal met ons wil delen, daar met een goed gevoel op terug kan kijken!

Dit proces houden we samen ook bij in een documentje wat we iedere week updaten. Zie hier het document:

Daarna ging ik verder met mijn brieven-project

Afgelopen weekend besloot ik een mini-inklapbare-fotostudio te bestellen om mijn brieven/ansichtenkaarten-project op een mooie manier vast te leggen.

En op maandag kwam hij binnen!

En mijn podcast loopt ook nog lekker!

Ik ontving een mail van een meneer met verstand van ansichtkaarten en hij heeft mij een stuk/onderzoek dat hij heeft gedaan naar de soort ansichtkaart waar mijn podcast over gaat! Aaaah! Zo vet! Natuurlijk wordt het gehele proces vastgelegd en door mij opgenomen. Ook mijn podcast gaat gelukkig, tot nu toe, de goede kant op!

Dinsdag

Dinsdag heb ik Koen geappt. Hij werkt voor verschillende radiostations (onder andere 538) en ik heb het om advies gevraagd voor rechtenvrije geluiden/muziek voor mijn podcast. Hij heeft mij een aantal tips en hulp aangeboden. En ik mag gebruik maken van zijn account via https://app.bmgproductionmusic.nl/ . Wat heel fijn is! Met heel veel professionelen muziek en geluiden. Ook heeft hij aangeboden om eens een keer met mij naar de proefversie van mijn podcast te luisteren. Mogelijk heeft hij nog tips!

‘s Middags ben ik nog verder aan mijn podcast gaan werken. Ik heb de juiste muziek voor mijn intro gevonden en heb een soort ‘testversie’ gemaakt. Ik ben er best wel trots op! Je kunt hem hieronder beluisteren! (De tekst moet nog wel aangepast worden/en de audio moet verbeterd worden)

De tekst/audio gaat nog aangepast worden, maar dan is dit alvast een voorproefje!

Om 10:00 sprak ik Soof nog even voor onze productie voor Perspectief, Ik vertelde haar over mijn telefoontje met Nicole en we hebben samen nog even doorgenomen hoe we bepaalde dingetjes willen gaan aanpakken. Vervolgens heb ik Nicole kunnen benaderen en hebben we een afspraak kunnen maken voor aanstaande dinsdag (26 mei 2020) om het interview met haar af te nemen en een aantal foto’s te maken in haar eigen huis. Dit omdat we ons beseffen dat we in een gekke tijd leven op dit moment en we moeten doen wat mogelijk is. In de vissenwinkel waar Nicole werkt, is het op dit moment te druk om te fotograferen. Dus we gaan eerst bij haar thuis langs en dan kan ik, op een rustig moment, in mijn eentje nog een keer langs gaan om in de vissenwinkel een aantal foto’s te maken.

Sophie belt vanavond nog met Norah , dus we zijn benieuwd wanneer we met haar kunnen afspreken!

Ook ben ik nog met mijn brievenproject aan de slag gegaan! Ik heb het maken van de foto’s getest, maar dat bleek nog niet zo makkelijk te gaan als verwacht. Op iedere foto blijkt het licht weer iets anders. Dus misschien moet ik de kaarten een keer in het donker gaan fotograferen.

Toen ik ‘s avonds met een vriendinnetje van mij aan het Skypen was ontving ik weer een mail van Lodewijk. Hij wil graag meewerken! Ik ben bezig om met hem een telefonische afspraak te maken.

Woensdag

Ik begon mijn dag met Lodewijk terug mailen toen ik vervolgens zag dat ik nóg een mail had ontvangen. Hij stuurde mij een foto die mij later meer over mijn ansichtkaart zou vertellen.

Ik heb besloten om dit mailtje en alle andere mailtjes, voor nu niet allemaal online te plaatsen aangezien het onderdeel van mijn podcast is. Je moet nagaan dat alles wat er rondom deze ansichtkaart gebeurd, of de mails die ik ontvang, de stappen die ik moet nemen, de details van wat ik zie, alles moet iedere keer opgenomen worden. Dit is soms best een moeilijke klus. Ik sta continu op ‘aan’ omdat het een zoektocht is die nooit stil staat. Maar tegelijkertijd geeft het energie, omdat het gevoel van het ‘beethebben’ heerlijk is. Je zit daadwerkelijk ‘in het onderzoek’, participeren in een ander jasje. Het is mijn kaart, en mijn zoektocht, maar met de hulp van mensen die dezelfde interesse delen, kom ik steeds een stapje verder. Prachtig vind ik het.

Daarnaast zijn Ines en Annelieke nog bezig geweest met het bouwen van de Perspectief website en deze week kreeg hij voor het eerst meer ‘vorm’. Hij is prachtig aan het worden al zeg ik het zelf!

Zie hier: https://perspectief.fhj.nl/

https://www.instagram.com/collectiefperspectief/

Verder ben ik nog aan het nadenken over het stukje ondernemerschap. Misschien is het gek, maar ik wil het toch even delen. Ik schreef laatst in mijn notities op mijn telefoon het volgende:

Dat ik dit deel, betekent niet dat dit een conclusie van mij is, maar een hersenspinsel dat ik heb genoteerd, en waarvan ik hem misschien met jullie moet delen.

Zoals ik laatst ook in ‘De Nieuwe Journalist’ las, ziet een journalist zich op de eerste plaats als journalist en niet als ondernemer. Maar met het toepassen van ondernemerschap kun je wel het beste als journalist zijnde in jezelf naar boven halen lijkt mij! Vandaar dat ik dit deel.

Daarnaast hebben Sophie en ik ons document over onze productie voor Perspectief geüpdate. Zie hier:

Vervolgens ben ik nog even met mijn brievenproject aan de slag gegaan en heb ik vooral gekeken naar de mogelijkheden voor de data achter de kaarten. Ik wilde gaan onderzoeken wanneer in ieder land waar ik een kaart van heb ontvangen, de eerste Corona-besmetting plaatsvond. De landen waar ik tot nu toe naar moest gaan kijken waren:

  • Zwitserland
  • De Verenigde Staten
  • Finland
  • Duitsland
  • Het Verenigd Koninkrijk (Engeland)

Daarom ben ik als eerste gaan kijken naar de chronologische verspreiding van het coronavirus. Hierbij vond ik een aantal websites die mij mogelijk konden helpen:

https://www.consilium.europa.eu/en/policies/covid-19-coronavirus-outbreak-and-the-eu-s-response/timeline/

https://www.thinkglobalhealth.org/article/updated-timeline-coronavirus

Na een hoop speuren heb ik het volgende kunnen vinden:

De eerste corona-besmetting in de Verenigde Staten vond plaats op 21 januari 2020

Op 20 januari 2020 was er een vermoede dat een Engelse toerist, op vakantie in Thailand, werd besmet het coronavirus. Ik kon dit uit alle informatie die volledig opmaken. Pas op 31 januari 2020 werden de eerste twee officiële corona besmettingen in Engeland bekend gemaakt.

In de nacht/late avond uren van 27 januari op 28 januari 2020 werd de eerste besmetting in Duitsland geconstateerd.

Op 29 januari 2020 meld Finland de eerste corona-besmetting.

Op 25 februari 2020 meld Zwitserland de eerste corona-besmetting.

( Op 27 februari 2020 bevestigd ook Nederland dat de eerste corona-besmetting heeft plaatsgevonden. )

De volgende stap die ik wil gaan zetten is kijken wanneer en op welke exacte datum ieder land, waar ik een kaart of brief van heb ontvangen, in lockdown ging.

Na mijn research ben ik mijn podcast nog gaan editen om vervolgens om 15:30 nog met de klas te Skypen over hoe de week verloopt.

Donderdag (Hemelvaart)

Het was na weliswaar een vrije dag! Maar mijn podcast stond niet stil. En terwijl ik dit schrijf heb ik kriebels in mijn buik. Het zit namelijk zo:

De NPO heeft een Podcastwedstrijd voor beginnende podcastmakers. Ik ben ontzettend vaak aan het nadenken over hoe ik mijn podcast kan streamen, of waar ik mijn podcast kan pitchen. Maar deze wedstrijd, waarvan de deadline op 26 juni ligt, is natuurlijk de perfecte kans!

https://www.nporadio1.nl/podcasts-uitgelicht/23196-podcastprijs-voor-beginnende-podcastmakers

Ik besef me daarbij wel dat ik vaart moet maken. Misschien krijg ik daardoor iets anders wel niet af. En ik moet misschien aan Roy om advies vragen en mijn Koen (van de radio) aankloppen om hulp.

Soms ben ik bang dat ik teveel op mijn bordje heb genomen. Hoe kan ik kwaliteit waarborgen en het beste uit mezelf halen? Waar wil ik voor gaan? Mijn hartje zegt dat dat deze podcast is. Maar ik kan niet al mijn werk bij andere projecten neerleggen en enkel en alleen hier voor gaan.

Heb ik de tijd om deze kans te pakken? Ik kan het eerlijk gezegd niet goed inschatten. Is dit iets wat ik ontzettend graag wil? Dat zeker.

Daarnaast ontving ik vanochtend nog meer mailtjes met ‘clues’ voor mijn podcast, dus ben ik gelijk weer opnames gaan maken. Een proces dat niet stopt. Voor maandag heb ik opnames met Lodewijk, waar ik telkens over en weer mail contact heb gehad over het verhaal achter deze ansichtkaart. Mijn eerste audio opname via mijn telefoon met een ansichtkaarten expert. Spannend!

Ik ben ‘s avonds en ‘s middags vooral bezig geweest met het editen/monteren van mijn podcast. Nog een aardig klusje!

Zo heb ik mijn intro nog eens aangepast. (Al drie keer ondertussen) Nu ben ik best tevreden! 🙂

Vrijdag

Stond in het teken van het monteren van mijn podcast!

Dit vond ik tof deze week:

https://www.vice.com/nl/article/7xn5db/fotos-van-japanse-zakenmannen-die-op-straat-in-slaap-sukkelen?utm_source=vicefbned

Tot snel!

Liefs,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *