Week 3: Een week vol nieuw geluid

Maandag

Op Maandag begonnen we onze dag met de Workshops van Ines en Sophie.

Ines vertelde ons over Research in Immersive Storytelling. En de manieren waarop je een publiek (compleet) kunt betrekken in een verhaal, vond ik erg interessant om te zien en horen. De opdracht die ze hierbij verzon en die we vóór donderdag moeten uitvoeren is: Bedenk een immersive experience met een (bestaande) journalistieke productie als basis. > Hoe zou jij dit onderwerp anders willen brengen?

Sophie heeft ons een hele hoop over zowel de technische kant als de beeldtaal van fotografie verteld. Ik heb weer een hele hoop mogen leren over het diafragma (scherpte/diepte), de sluitertijd (bewegingsonscherpte) en de ISO (de ruis in de foto). Wat ik heel fijn vond om dit stap voor stap eens met mijn eigen camera door te nemen.

De opdracht die we van Sophie ontvingen was de volgende:

Daarnaast besloten we klassikaal een schema/tijdlijn te maken over hoe we onze tijd gingen indelen voor het onderzoek. Daar is het volgende uitgekomen:

Dinsdag

Op dinsdag ging ik eerst met de opdracht van Ines aan de slag. (Bedenk een immersive experience met een (bestaande) journalistieke productie als basis. > Hoe zou jij dit onderwerp anders willen brengen?)

Ik moest op een of andere manier gelijk aan zware onderwerpen denken, zoals aan de vermissing van Tanja Groen die nu weer volop in het nieuws is, vervolgens kwam ik uit bij de poederbrieven die in november vorig jaar volop verspreid werden.

https://www.parool.nl/nederland/wat-weten-we-tot-nu-toe-over-de-poederbrieven~b28c87f1/

https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/20/05-negentien-poederbrieven-aangetroffen-door-heel-nederland.html

Maar uiteindelijk kwam ik uit op de toeslagenaffaire. Het idee om als buitenstaander een poos in de wanhoop van de gedupeerde te duiken. Het lijkt mij dat je dit complexe onderwerp met een hele hoop details door een immersive experience nog beter zou kunnen overbrengen.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5217084/slachtoffer-toeslagenaffaire-tegen-rutte-ik-stop-u-even

Geïnspireerd op het spel: ‘The Stanley Parable’.

‘s Middags heb ik voor mijn podcast Liefs uit Washington een mailtje gestuurd naar meneer Berger uit Amerika waar ik contact mee hebt gekregen. Dit was het laatste mailtje dat ik van hem ontving, maar ik wilde er alles aan doen om er voor te zorgen dat ons contact nu niet zou stranden.

Ik zou graag willen uitleggen wat er in de tussentijd nog is gebeurd en hoe ik bij meneer Berger terecht ben gekomen. Dit doe ik voor nu even in een audio opname, anders vergeet ik mogelijk een aantal details. Ik hoop dat u (mijn assessoren) de tijd zouden willen nemen om dit te willen luisteren:

Een fragment van toen ik voor het eerst een mail ontving van meneer Berger na het verzenden van de brief naar Amerika:

Daarnaast ben ik voor de opdracht van Sophie aan de slag gegaan. Eerst was het voor mij zaak om precies uit te zoeken hoe ik mijn camera kon instellen. Dus de ISO/ Sluitertijd/ Diafragma. En ik merk dat ik het steeds meer begin te leren.

https://helpguide.sony.net/gbmig/44801901/v1/eng/contents/03/03/07/07.html

Om met deze functies te oefenen, besloot ik mijn zusje en haar kamer te fotograferen (De nabewerking deed ik in Adobe Lightroom) :

Daarbij had ik de opdracht van Sophie ook in mijn achterhoofd. En bedacht een fotograaf te zijn met een fascinatie voor bonte verzamelingen. Jeugdige vreugde. De tijd tussen kind zijn en volwassen worden.

Ook luisterde ik buiten tijdens mijn dagelijkse wandeltochtje in het zonnetje naar:

Echt een prachtige journalistieke zoektocht van de heer Bajema. Ik vond het een heerlijke aflevering om naar te luisteren. Dit soort audiozoektochten, laten mij onder andere horen waarom ik dit vak zo ontzettend fascinerend vind!

Woensdag

Op deze dag ging ik verder met de opdracht van Sophie en besloot ik opnieuw foto’s te gaan maken. Ik bedacht als fictieve fotograaf het volgende scenario:

Maria Conzenie groeide als enig kind op in een groot herenhuis. Haar vader was tandarts en had zijn praktijk in ditzelfde huis. Moeder was kunstschilder en huisvrouw. In zowel de praktijk van haar vader als door het huis zelf, hingen een hele hoop spiegels. Dit spiegelbeeld en het spelen met dat wat er mogelijk niet is, vulde bij de jonge Maria een bepaalde leegte op. Je spiegelbeeld is vaak een verdraaiing van een identiek beeld. Voor Maria de wereld waar alles omgekeerd gebeurt. Dat waar ze op latere leeftijd nog steeds haar geluk uit kan halen. De verdraaiing, de reflectie, het geen wat er is, maar toch ook niet.

Mijn eerste probeersels:

Ik besloot vervolgens een blauw vel toe te voegen:

En wat het uiteindelijk is geworden:

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt met mijn Sony Cyber-shot DSC-H300 camera en bewerkt met Adobe Lightroom.

Verder ontving ik eindelijk antwoord van meneer Berger! Feest! Ik ga hem binnenkort spreken voor mijn podcast! Heel spannend om iemand voor het eerst in het Engels te gaan interviewen, maar een prachtige kans en ontzettend fijn voor het verhaal wat ik aan het maken ben!

En wat daarbij ook ontzettend goed uitkwam is dat ik op deze dag mijn nieuwe microfoon van de postbode ontving. Deze heeft ook een pop filter en een plopkap en daarmee hoop ik qua geluidskwaliteit een stuk omhoog te gaan.

Eerste test met alleen een pop filter
Eerste test met alleen een plopkap

Verder zocht ik via Google Scholar nog naar eventuele informatie voor mijn onderzoek:

https://digital.library.txstate.edu/bitstream/handle/10877/8176/FISCHER-THESIS-2019.pdf?sequence=1&isAllowed=y

http://www.journalofadvertisingresearch.com/content/47/4/518.short

https://wtamu-ir.tdl.org/handle/11310/304

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-540-72909-9_31

Donderdag

Donderdag ben ik mijn dag gestart met om 10:00 met de klas en Cécile te meeten voor de wekelijkse show and grow. We bespraken en deelde de uitkomsten van de opdrachten van Ines en Sophie en ook was er gelukkig nog ruimte om over eigen hersenspinsels te babbelen.

Ik had de klas nog weinig gedeeld over de voorgang van mijn podcast. Aangezien ik het wel prettig vond om even te sparren over mijn voortgang heb ik uitgelegd waar ik nu mee bezig ben en waar ik sta.

Albert kon mijn goede raad geven over het Skype gesprek wat ik met meneer Berger ging houden en hoe ik dit extra kon opnemen met mijn laptop. Tuurlijk ga ik meerdere microfoons neerzetten, maar ook zou ik graag schermopnames willen maken. Zo’n gesprek voer je natuurlijk maar één keer en kun je moeilijk overnieuw doen. Vandaar dat ik me van te voren extra goed wil voorbereiden. Deze informatie kan mij daar bij helpen:

Wat ontzettend fijn is, is dat ik met mijn Windows 10 laptop toegang heb tot de Screen Recorder van Xbox, en daarmee opnames van zowel mijn scherm als de audio kan maken. Dus heel fijn dat Albert mij dat heeft uitgelegd!

En dat terwijl ik het best spannend vond om naast alle opdracht, even te vragen om mensen mij mij mee wilde denken. Maar aangezien mensen je pas daadwerkelijk kunnen helpen en kunnen meedenken als je ook daadwerkelijk je proces deelt, besloot ik toch even tussendoor een paar minuten van ieders tijd te vragen.

Daarnaast ben ik op deze dag nog wat meer gaan sparren voor mijn onderzoek en kwam ik op het volgende uit:

En ook maakte ik een afspraak meneer Berger te spreken:

Vrijdag

En op vrijdag heb ik deze blogpost afgemaakt!

Tot de volgende!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *