Week 5: durf het maar gewoon

Maandag

Een nieuwe week, tijd voor nieuwe avonturen en nieuwe kansen! In het weekend heb ik vooral over en weer Whatsapp contact gehad met Michiel van de Weerthof en óók hij wil meewerken aan mijn podcast/onderzoeksproject. Dus dat is heel fijn! Feest! Dat betekent dat ik al twee van mijn eigen inspiratiebronnen, mag gaan spreken! Michiel vertelde mij ook over het programma Riverside.fm nadat ik vorige week vertelde over Zencastr. Beiden zijn programma’s om podcast gesprekken op te nemen. In ben erg blij met zijn tip, maar ook Michiel vertelde dat de tactiek die ik bij meneer Bajema ga toepassen (allebei een microfoon aanzetten en elkaar ontmoeten via Skype of Zoom) voor de kwaliteit van het geluid, het beste plan is.

Nu moest in vandaag in een hele korte tijd een hele hoop gaan voorbereiden! Maar dat mocht de pret niet drukken!

Ik wilde graag een naam voor het format en huisstijl ontwikkelen. Dit omdat ik mijn doelgroep, vóór mijn gesprek van woensdag, wilde benaderen en de mogelijkheid wilde geven om vragen te kunnen stellen. Ik heb de hele dag lopen sparren. Het was écht een puzzel.

Ik besloot schetsjes te maken van de personen die ik zou spreken en ging met een blauwe stift in de weer.

Vervolgens had ik meeting met mijn klas, hielden we en stand-up en presenteerde we allemaal ons plan voor het onderzoek. Het was een lange, maar volgens mij een (vooral gezellige maar ook een) productieve meeting.

Na de meeting ben ik nog tot ‘s avonds laat bezig geweest maar toen was het ook zo ver en ontstond ‘Oorwerkers de podcast’. + kon ik mijn story’s op Instagram plaatsen in de hoop dat er mensen vragen zouden insturen.

Dinsdag

Oké en nu sloegen de zenuwen echt toe. Morgen was het zo ver. Het avontuur ging echt van start. Ik ben een lijst op gaan stellen met de vragen die ik aan meneer Bajema wil gaan stellen. + Ik heb een introductie geschreven.

Ik kreeg van Cécile de tip om naar The Turnaround with Jesse Thorn te luisteren. Een podcast waarin bekende interviewers worden geïnterviewd over interviewen. En ik beluisterde de eerste aflevering met Ira Glass als gast. : https://maximumfun.org/episodes/the-turnaround-with-jesse-thorn/ira-glass/

Wat ik vooral meeneem uit deze podcast is :

  • Doorvragen tot je hebt wat te moet horen. Blijf een vraag stellen, tot de persoon daadwerkelijk antwoord heeft gegeven. Of dat 4 of 5 keer moet zijn. De persoon die je gaat interviewen heeft tijd nodig om de vraag in te laten werken.
  • Dat je iemand mee op reis moet nemen in een interview. Actie reactie. Luisteren.
  • Als je zelf ontspannen bent/rustig blijft zal het interview ook minder stijf zijn.
  • Het is normaal dat niet alle interviews geweldig gaan, of dat je niet altijd de informatie krijgt die je zou willen krijgen.
  • Vraag iemand om voorbeelden te geven.

Vervolgens ben ik naar Zoom gaan kijken, want dat had ik echt nog nooit gebruikt. Ik vroeg aan mijn zusje of ze ook een Zoom-account wilde aanmaken zodat ik kon testen of de opnamefunctie zou werken.

De vragen voor de heer Bajema die door studenten zijn ingezonden naar aanleiding van de vragensticker:

Daarnaast besloot ik ook een post met dezelfde vraag op het Instagramaccount van ‘Oorwerkers de podcast’ te plaatsen + het in de Condor-appgroep te gooien. Ik moest echt uit mijn eigen comfortzone stappen en van mezelf laten horen om ook maar vragen te kunnen krijgen. Weer een leermoment!

De vragen die ik van de studenten mocht ontvangen heb ik vervolgens in een grote pot gedaan, in de hoop tussen het gesprek door, het ijs te kunnen breken door tussendoor een vraag uit de pot te grabbelen.

Verder wil ik nog even vermelden dat het volgende er ‘s ochtends tijdens het lezen van de krant opviel. Zo ontzettend gaaf gemaakt vind ik! (Volkskrant dinsdag 16 maart 2021):

Woensdag

Aaaaa het was eindelijk zover! Om 09:00 ‘s ochtends begonnen mijn opnames met Chris Bajema. Nou ja, begonnen,,, in het begin hadden we nog aardig wat last van technische problemen. Chris riep ondertussen Paulien Cornelissen erbij en die wist het knopje te vinden dat nog ingedrukt moest worden. En het was zo’n ontzettend fijn gesprek. Ik was ontzettend nerveus, maar ik voelde me daarna zo ontzettend groot. Ik vond het echt een feestje! Na afloop het ik gelijk even een dansje gedaan. Woehoeeee!

Ik had met mezelf afgelopen om na alle drukte van afgelopen dagen, even mijn rust te nemen na dit super toffe interview. Maar ondertussen was ik zo enthousiast, dat ik maar gelijk ben begonnen met monteren. 🙂

Dat ging niet geheel soepel. Het was ten eerste nog een hele klus om de beiden audiosporen passen onder elkaar te krijgen, ik nog met momenten een bepaalde echo horen in de audio, en ook tijdens het editen ging het soms mis. Maar dat zorgde er gelukkig de tweede keer opnieuw beginnen en alleen maar voor dat ik nóg beter wist wat ik wel en niet wilde.

En ik weet ook dat ik doordat ik nerveus was, soms mogelijk niet uit mijn woorden kwam. Of dat ik vragen anders had kunnen stellen. Maar het was wel puur. Het was vanuit een spontaniteit én het is met liefde gemaakt.

Donderdag

Donderdagochtend begon ik met een pitch van de dames van ‘Politiek gelul’.

Het volgende stond op de Facebook pagina van de FHJ: vanaf april begint BANK15 met een nieuw Project: Politiek Gelul. Ben je nou altijd super geïnteresseerd geweest in Politiek of juist totaal niet, dan is dit project geschikt voor jou. Anouk en tweedejaars studente Marieke(aantekeningen telefoon)

En Roy had gevraagd of wij bij deze pitch wilde aansluiten. Een project voor de jongeren van Tilburg en in samenwerking met Omroep Tilburg. Het klinkt heel tof, ik denk alleen nu opnieuw terug aan mijn ontwikkelingsgerichte feedback van afgelopen jaren, en ik sta nu zo voor het eerste trots op eigen benen. Gevoelsmatig even op een eigen eilandje, waar ik nu even moet zijn. Deze groei die ik moet doormaken. Dat ik nu niet teveel hooi op mijn vork moet nemen. Deze week wat al ZO ontzettend veel. Ik heb zoveel grenzen durven verleggen.

Na de pitch had ik nog een meeting met de klas waar we onze voortgangen gingen delen. En vervolgens ben ik verder gegaan met het editen van mijn gesprek met Chris. En ik kwam al een heel eind. Ik had zelfs bedacht om mijn zusje en haar vriendje te vragen om te juichen, om dit geluid toe te kunnen voegen aan het geheel. Wat heel grappig was om te doen en een aantal slappe lach momenten heeft opgeleverd.

Om de mensen die mijn podcast gingen volgen op Instagram, te blijven informeren, besloot ik nog een Instagrampost te delen:

Waar ik vervolgens weer heel leuk van Chris Bajema zelf, reactie op kreeg! Feest!

Vrijdag

Op vrijdag ben ik voornamelijk bezig geweest met het maken van deze blogpost, het verder monteren en heel veel luisteren. Waaronder het volgende:

Wat een week. Niet normaal.

Tot de volgende!

Liefs,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *